10 års jubileum for de historiske NM gullene til håndballen

Skrevet av Erik Kubon Halvorsen

Den 25.april i 2010 var dagen håndballgruppen i Fana IL tok sine aller første NM-titler. Først slo J14 Storhamar 21-14 i NM-finalen og tok det første gullet, før J16 noen timer senere slo Asker 31-26 og toppet en fantastisk Fana dag med NM-gull nummer to. Samme dag tok også samarbeidslaget i J18 i Årstad (med en rekke Fana spillere) NM-sølv i Sparserien. Fana hadde for alvor slått igjennom på nasjonalt nivå på en måte som ingen klubb har gjort siden. 

J14 satte Storhamar på plass og vant Postenserien

I J14 klassen ble NM-sluttspillet arrangert i Framohallen. De 8 beste lagene (1 fra hver region pluss 2 fra fjorårsvinnerens region) skulle gjøre opp om NM-tittelen. Fana sin 95-årgang hadde allerede markert seg som en av de fremste i sin årgang gjennom flere gode resultater, herunder den første medaljen av et lag fra Bergen i Norden Cup (uoffisielt Nordisk Mesterskap). I puljespillet møtte man Storhamar, Flint og Grane Arendal. Etter en tøff og jevn kamp mot Storhamar ble det tap 21-22 før jentene kjørte over Flint 27-18 og Grane Arendal 31-13 og sikret semifinaleplass. 

Semifinalen ble spilt mot Byåsen, og her manglet flere av spillerne som skulle konfirmeres samtidig som semifinalen ble spilt! At Fana allikevel vant semifinalen mot Byåsen med 14-13 viser den fine bredden man hadde i stallen. Finalen ble et gjensyn mot Storhamar, men denne gangen var det ingen tvil. Fana hadde full kontroll og vant til slutt med hele 21-14. Dermed var det aller første NM-gullet i boks for håndballen i Fana. 

En spesiell triumf for et lag bestående av jenter som hadde spilt sammen i Fana siden de var 8-9 år gamle. Det var også det aller første kullet som ble en del av «den nye Fana modellen» i 2003. Trenere for laget var Erik Kubon Halvorsen og Pål Nord. 

På laget som vant vil de fleste kjenne igjen Eliteseriens toppscorer Emilie Hovden som nå spiller for Storhamar. 

J14 med trenerne Erik Kubon Halvorsen og Pål Nord
J14 med trenerne Erik Kubon Halvorsen og Pål Nord

J16 dominerte fullstendig og vant Bringserien

I Larvik gikk NM-sluttspillet for J16 samme helgen. Her møttes de 8 beste lagene i Bringserien (Norgesserien) for et nasjonalt sluttspill. Fana var ubeseiret etter gruppespillet som hadde vart fra oktober-mars, og hadde et meget sterkt lag som dominerte klassen. Etter å ha slått Hønefoss 30-22, Asker 27-17 og Molde HK 29-25 i puljen ventet semifinale mot NIT-HAK. Her var det aldri noen tvil og Fana vant med 27-20 mål. I finalen ble det gjensyn med Asker, et lag Fana hadde slått klart i puljespillet. Fana dominerte kampen og vant fullt fortjent med 31-26 og kunne slippe jubelen løs som Norgesmestere. 

Fana sitt J16 lag var spillere født 1993. Dette var et lag som på mange måter symboliserte hvordan Fana var blitt en attraktiv klubb for spillere som ønsket å utvikle seg. Halve laget bestod av spillere som hadde spilt sammen siden 10 års alderen i Fana, mens unge spennende spillere fra Os og Bønes hadde kommet til klubben. Fana hadde samtidig rykket opp i 2.divisjon, og kombinasjonen av spill på 16 års nivå og 2.divisjon der klubben satset på unge egenproduserte spillere var perfekt. En modell Fana fulgte videre de kommende årene med stor suksess. 

På vinnerlaget til Fana finner vi spillere som Celine Sivertsen og Emilie Christensen, spillere som i dag er proffer i utlandet. Trener og lagleder for laget var André Zeiffert. 

J16 med trene og lagleder, André Zeiffert
J16 med trene og lagleder, André Zeiffert

I J18 ble det NM-sølv på samarbeidslaget i Årstad

Den historiske helgen ble fullendt da samarbeidslaget i Årstad (et klubbsamarbeid mellom Fana, Bønes og Årstad) vant sølv i Sparserien. Dette var en serie hvor de 16 beste J18 lagene hadde kvalifisert seg. Samarbeidslaget var et tilbud som ble opprettet for å gi Fana sine beste spillere som var 17-18 år et bedre tilbud i 1.divisjon i Årstad. Laget ble trent av Henning Krøger, og det var flere Fana spillere på laget som tok NM sølv. Maren Roll Lied er nok den mest kjente av disse spillerne fra Fana. 

Damelaget 2010
Damelaget 2010

NM titlene var en seier for Fana modellen

De første Norgesmesterskapene i håndball var også en bekreftelse på at den store satsingen i idrettslaget – AAF prosjektet, nå virkelig begynte å bære frukter. Allsidig Aktivitet i Fana IL (AAF) ble etablert i 2005 av daværende sportskoordinator Hans Dankertsen. Prosjektet innebar at gruppene kunne få tilgang til topp kompetanse innenfor områder som basistrening, styrketrening, spenst, hurtighet og utholdenhet. 

Den første gruppen som virkelig grep fatt i dette og nyttiggjorde seg av mulighetene var håndballens 1995 årgang og 1993 årgang. De fulgte prosjektet fra starten i 2005 med Endre Raa og ukentlige økter på Fana Stadion. Senere var de også første gruppene som for alvor benyttet seg av basistreningen på tvers av idrettene i idrettslaget. 

Med denne bevisste satsingen på allsidig og variert aktivitet med kvalitet på alle nivå slo håndballen igjennom på nasjonalt nivå. Håndballgruppen utformet en utviklingstrapp i årene 2005-2013 der AAF prosjektet var en sentral bærebjelke i tilbudet. 

Trener, Endre Raa
Trener, Endre Raa

Foruten de 2 NM titlene i 2010 vant Fana ytterlige 2 NM titler i 2011 og 2012 på ungdomssiden (Sparserien), og man tok senere et NM-sølv med 99 kullet som også fulgte samme allsidige treningshverdag. Videre var det andre årganger som 96 og 97 kullene som også dominerte på nasjonalt nivå. 

Faksmile, Fanaposten
Faksmile, Fanaposten

Senere fulgte fotballgruppen etter, og det var selvsagt ingen tilfeldighet at det også her ble utviklet en rekke yngre landslagsspillere etter at man satte AAF tilbudet som en viktig del av treningshverdagen. 

Summen av dette viste at AAF prosjektet var en svært viktig bidragsyter til å skape en utviklingskultur i Fana IL. De første NM gullene til håndballen var i sannhet en seier for Fana modellen. 

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere