Fana IL, Sverre og testlaben

Laktatprofil og Vo2maks?

For litt siden kunne vi lese i sosiale medier at Fana IL åpner for testing av laktatprofil og Vo2maks for alle medlemmer.

Sikkert vel og bra det, men ikke spør meg hva hverken laktat eller Vo2maks er, så vi spør Sverre Dyngeland Vik vi. Han er testansvarlig så han må vite hva dette er.

Kan du forklare slik at en som er helt grønn forstår hva dette er? Laktat og Vo2maks?

For å si det veldig enkelt så er laktat det samme som melkesyre. Altså, når musklene i kroppen ikke mottar nok oksygen vil det produseres melkesyre i muskelcellene våre. Vi tar tester og lager en laktatprofil for å finne den individuelle melkesyregrensen.

Test-stasjonen rigget og klar for testing
Test-stasjonen rigget og klar for testing

Hvordan blir en slik test gjennomført?

Gjennomføringen av testen består av totalt 5-7 belastings trinn med økende motstand eller fart, der man etter hvert trinn måler mml laktat i blodet. Total bruker vi +/- 60min på å gjennomføre testen. 

Det var laktat-testen, hva så med Vo2maks?

En Vo2maks test blir brukt for å gi oss informasjon om utøverens kondisjon og utholdenhet.  For å si det på en annen måte, vi får informasjon om kroppens evne til å transportere tilstrekkelig med oksygen ut i cellene ved maksimal fysisk anstrengelse.

Denne typen test kan gjennomføres etter en laktatprofil-test eller den kan tas som en egen individuell test. Vitsen med denne testen er å finne ut hvor stort (maks) oksygenopptak kroppen har pr minutt. Også her må du regne med en god times «test-tid», der du starter rolig (på sykkel eller mølle) og deretter øker belastningen/farten for hvert minutt helt til du er «totalt utmattet».

Hvem er det som tar slike tester, og hvor «ofte» bør de ta den?

Både eliteutøvere og mosjonister tar slike teser. Mosjonisten gjør det fordi de ønsker å tallfeste prestasjonene sine. Eliteutøverne gjør det for at man ved en seinere test kan se om treningen hjelper. Gjennomføringen av en test nr 2 vil normalt være 4-6 måneder etter første test.

Er det noe som heter «normal-verdier» eller er dette helt individuelt?

Det er gjort en rekke studier på normale verdier hos menn (44 ml/kg/min) og kvinner (35 ml/kg/min), men den høyeste målte vo2maks verdien på Fana Arena til nå er 84,45 ml/kg/min.

Til slutt, litt om deg? Hvem er «den ansvarlige» i Fana IL sin testlabb?

Jeg er Sverre Dyngeland Vik og er 24 år gammel. Jeg har drevet aktivt med landeveissykling i 10 år på høyt nasjonalt nivå, men har også syklet for et lag i Belgia. Etter at jeg ga meg som syklist høsten 2017 gikk jeg over i trener rollen her i Fana IL for å bygge opp en «skadeskutt» sykkelgruppe.

Jeg har studert Topptrener 2 studiet ved NTNU og går nå på andre året ved Bachelor i Folkehelse ved HVL Bergen. De siste månedene har jeg brukt mye tid på å opparbeide meg kunnskap rundt testingen vi gjennomfører her på Fana Arena, og her har jeg fått god hjelp av Olav Aleksander Bu som jeg vil påstå er ekspert på akkurat dette området. Er det noen som er interessert i å ta slike tester er det bare å ta kontakt på e-posten min sverre@vikactive.no

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere