• Foto: Fana IL Alpin/Facebook.com

Fana IL Alpin

Fana IL-utøver til Europacup-rennet

Europacup-rennet har startet for sesongen, og nivået for å komme med på dette, er svært høyt. Det er derfor ekstra kjekt å se en Fana IL-utøver kvalifisere seg til Europacup, kun i en alder av 18 år!

Vi er nå inne i høysesongen for vintersport, og det er nærmest uunngåelig å ta på tv-en uten å se menn og kvinner med avanserte trepinner på beina. Europacuprennet har startet for sesongen, og nivået i Norge for å komme med på dette, er svært høyt. Det er derfor ekstra kjekt å se en Fana IL-utøver kvalifisere seg til Europacup, kun i en alder av 18 år!

I denne artikkelen har vi fått pratet med den unge, lovende Hans Grahl-Madsen om hva han tenker om uttaket og en mulig fremtid på landslaget.

Men først: hva er Europacup-rennet?

Kvalifisering

Det er uten tvil en vanvittig krevende konkurranse på guttesiden i alpint i Norge, og for å kunne kvalifisere seg til Europacup, må man prestere godt på nasjonalnivå. Uttaket er et resultat av FIS-rennene i Norge, som er blitt utviklet for å kvalifisere utøvere til Europacup, hvor de beste utøverne fra hele Europa kriger om Europacup-tittelen. I år holdes rennet i Berchtesgaden, sør i Tyskland.

FIS-renn arrangeres iblant annet snowboard, langrenn, freestyle og alpint. Resultatene av prestasjonen i FIS gir utøverne «FIS-punkter», der færrest FIS-punkter avgjør om utøveren får delta i verdenscup, europacup eller VM. Her har Grahl-Madsen utmerket seg!

Leder for Fana IL Alpin, Bård Seterås, er kry over å ha sendt en av sine utøvere til Tyskland. Han presiserer at det høye nivået i Norge ikke er å kimse av, da det er en vanvittig bra prestasjon å få kunne delta i Europacup. «Hans er et produkt av et godt samarbeid mellom Fana IL og NTG, hvor Hans holder de beste resultatene.»

Hans Grahl-Madsen med seier i Trysil. (Foto: Fana IL Alpin/Facebook.com)
Hans Grahl-Madsen med seier i Trysil. (Foto: Fana IL Alpin/Facebook.com)

Men hva tenker Hans om kvalifiseringen?

Den unge alpinisten har akkurat reist fra Italia til Tyskland når vi ringer han. Han sitter i Berchtesgaden og venter på den store dagen. At det er et skyhøyt nivå i alpint, stusser han ikke på: “Ja, jeg kjenner litt på det. Men dette blir jo litt ut av min liga på en måte, så det er jo mest for å lære noe der og håpe på noen gode resultater.”
Han fremstår ydmyk og rolig, og roser sine konkurrenter: “Det er jo veldig mange gode folk som er med, så det blir nok ikke noe topp-plassering”, sier han.

I år er første gang Grahl-Madsen deltar i Europacup, og han er spent på hva som vil skje.

Bård (leder i Fana IL Alpin) pratet om at du har mulighet til å komme inn på landslaget – hva tenker du om det?

“Jeg må kjøre veldig bra for å klare det. Landslaget er ikke så stort, og det er veldig mange gode i Norge. Målet er komme med på landslaget - vi får se når det blir, men jeg håper på å komme inn på det etter hvert!”

Konkurransen er høy, men ambisjonene er høyere: utøveren har puttet mye hardt arbeid og trening for å komme der han er nå. Grahl-Madsen er i sitt siste år på NTG på Geilo, og snakker fint om skolen. “Det er et veldig bra miljø på NTG, og god trening som legger godt til rette. Det har jo blitt en god del trening etter hvert da, og det begynner å betale for seg!” Og han har uten tvil rett om det! 

Vi ønsker Hans Grahl-Madsen masse lykke til i morgen! 

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere