• Foto: Anita Bolstad Raa

Fløibanen opp

Pølsefesten som ble til ett motbakkeløp

Bor du i eller rundt Bergen har du garantert hørt om Fløibanen, og du har nok tatt Fløibanen også, en gang eller to eller – det er bare å plukke ett tall….

14.oktober kl 18:15 gikk “Fløibanen opp” for tredje gang – løpet Fløibanen opp altså, ikke den skinnegående banen. Siste bane opp gikk kl 18:00, med ankomst 18:08:30 (sånn omtrent). Klokken 18:15 startet første deltager – kan hende de rakk å tenke over historien bak løpet på turen oppover i traseen til den skinnegående Fløibanen.

Vi har fundert litt på historien, og snakket med en av hjernene bak løpet, Fana IL Friidrett sin Didrik Friele Faye.

Begynnelsen

Det hele begynte for drøyt fire år siden. Da var det et bursdagsselskap som foruten hotdogs «inneholdt» både Fana Friidrett sin nevnte Didrik og Fløibanen sin direktør Anita Nybø. Det ene ordet tok det andre og plutselig så var avtalen der om å snakkes i løpet av uken.

Som sagt så gjordt, telefonene kom og gikk, opplegg ble diskutert og planer ble lagt. Men foreløpig ingen planer som ble satt ut i livet. Julen kom og gikk, og det nærmet seg påske

Familietreffet på Ustaoset

Påsken kom, og det var tid for «storfamilietreff» på Ustaoset – en storfamilie som inkluderer Didrik Friele Faye og tremenning Christian Paasche. Tilfeldigheten vil det slik at Fløibanens Anita Nybø også var i området og planene om å stoppe Fløibanen i to til tre timer ble igjen tatt frem og diskutert. Nå var det alvor.

Gjennomføringen

Undertegnede er av de som i utgangspunktet ville ha avfeid «dette» som fri fantasi. Men heldigvis så var ikke trioen på Ustaoset/Geilo den påsken for tre år siden av samme oppfatning. Med entusiasme, iver og (kanskje?) en smule overmot og galskap planla de det første «Fløibanen opp» løpet våren 2018.

02.mai var datoen, og tidspunktet var presis klokken 17:45 da første løper i det første løpet forlot starten inne i tunnelen ved nedre stasjon på Fløibanen. 248 deltager stilte på startstreken første året, vinnertiden til Thorbjørn Ludvigsen var på 07:49:00. På damesiden var det Eli Anne Dvergsdal som var best med 09:48:00. Og du, alle løpstider er i minutter.

Årets utgave av løpet hadde 375 startende og vinnertiden til Stian Øvergaard Aarvik var på 07:45:00 minutter. Rekorden er imidlertid Thorbjørn Ludvigsen sin, den ble satt i 2019 og er på 07:39:00.

På kvinnesiden er det Eli Anne Dvergsdal som har rekorden på 09:32:00. Også den ble satt under løpet i 2019. Etter å ha vunnet to år på rad måtte Eli Anne Dvergsdal i år se seg slått av Anita Iversen Lilleskare, som kom seg til topps på tiden 09:49:00.

Hvordan gjennomføre et slikt løp?

Fløibanen opp er et løp på ca. 820 m med en stigning på 320 høydemetre. Og her er ingen mulighet for hvile underveis. Det er bare rett opp fra start til topp. Traseen Iigger «midt i byn», kun få minutters gange fra torget. Siden Fløibanen (av naturlige årsaker) ikke kan stoppe sånn helt uten videre i flere timer er det et møysommelig puslespill som skal legges for å få avvikle løpet.  Første året ble det mange turer opp og ned med banen for å filme og risikovurdere, sjekke ut og legge merke til «alt». For ikke å snakke om å merke hull og hindringer som kan vere skumle for løperne, men som er nødvendig for den skinnegående Fløibanen. Vi mistenker at hodene bak løpet har tenkt litt som Pippi Langstrømpe «Dette har vi aldri gjordt før, så det får vi sikker til».

Under årets utgave gikk siste bane opp kl 18:00, beregninger fra første året sa ca. 8 ½ minutt før den var på toppen. Da gjenstod det rundt syv minutter til å klargjøre «alt» av tidtakerutstyr, registreringer og det som trengs før første løper la avgårde presis kl 18:15.

Hvorfor gjennomføre et slikt løp?

Tja, hvorfor ikke….. det er spektakulært, det er spesielt. Det er et løp som ikke er som alle andre, du kan ikke bare «jeg tar en tur Fløibanen opp» liksom. Og så er det gøy (ja, sikkert - undertegnede sliter med å se det gøye i å slite seg opp 820 meter med «rett opp stigning»). Det er blitt ett «internasjonalt løp» med deltagere fra Norge, Frankrike, Tyskland, Sverige, Italia, Albania, Belgia, Tsjekkia, Danmark, USA, Polen, Canada, Storbritannia, Litauen, Israel og Slovakia.

Statistikk

Løpet har gått av stabelen tre ganger og totalt 977 deltagere har vært med (i alle fall påmeldt).  Rekorden for både damer og herrer ble satt i 2019.

Neste år?

Ja, selvfølgelig blir det «Fløibanen opp» også neste år. Følg med for datoer og påmeldinger og ellers det som måtte komme av informasjon om neste års løp.

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere