Frida Aksnes er klubbtrener og landslagstrener

Og vi forstyrret midt i treningen en helt vanlig mandag morgen sånn rundt kl 07:00

For noe over 1 ½ år siden gjorde jeg et intervju med Frida Aksnes.  Den gang var hun 25 år, masterstudent ved UIB og trener for Sportsdrill jentene i Fana IL. Hun er fremdeles trener for Sportsdrilljentene i Fana IL, litt eldre enn sist og (kanskje?) ferdig med en biologisk master innen botanikk.

Men det som er helt nytt, er at hun også er blitt landslagstrener innen Sportsdrill.

Fortell? Hva har skjedd siden sist? Landslagstrener og greier?

-Hm, jeg fikk spørsmål fra Teknisk Komite i Norges Danseforbund om jeg ville ta på meg å trene landslaget frem til, og gjennom, VM i Torino første uken nå i august.

-Nå er det to år siden forrige store mesterskap, så klart jeg sa ja!

Men landslagstrener – hvordan blir du egentlig det? Det er vel ikke nok med gode resultater?

-He,he. Nei, jeg tror ikke at gode resultater alene gir deg jobben som landslagstrener. Og du tar den heller ikke for å bli rik, men jeg får dekket reise og opphold i forbindelse med Torino VM.

-Jeg velger å tro at de har fulgt med på oss i Fana og jobben jeg har gjordt her. At de har sett at jeg brenner for idretten og at de forhåpentligvis ser på meg som fornuftig og oppegående. I tillegg betyr det nok litt at vi i Fana har mange landslagskandidater.

-I tillegg har jeg fått være med på Trenerløftet til Olympiatoppen i 1 ½ år, det har sikkert ikke vært en bakdel det heller.

Har du tenkt noe på hvordan du skal greie å «kombinere» landslaget med Fana-jentene? Eller er det mye de samme jentene 😊?

-Forhåpentligvis blir det flere av de samme. Nei da, men jentene i Fana ligger veldig godt an de.

-Jeg samarbeider veldig godt med Delegasjonslederen, Kristina, som til daglig er trener i Ålesund, så jeg tror det skal gå greit for oss å skille de to funksjonene.

-Og så kjenner jeg jo etter hvert mange av jentene i idretten, som jeg har fulgt siden de var små.

Arkiv/Fanaposten/Trygve Hellestræ.
Arkiv/Fanaposten/Trygve Hellestræ.

Jeg vet at Norges Danseforbund nettopp har gjennomført Trener 2 kurs, og at noen av «dine» jenter var med der. Hva skal til av kunnskap og ferdigheter for å bli trener i Sportsdrill?

-Du må ha vært utøver selv, det mener jeg er et minstekrav. Sportsdrill er komplisert, og du må vite hva du driver med når du skal lære opp og trene andre.

-Enkelt kan du si at Sportsdrill består av turn, dans og drillstav. Som trener må du vite «alt», du må kunne rolls og triks. Vi har kortprogram (nesten som i is-dans) og det er regler som stadig vekk endrer seg.

-Som trener må du være veldig interessert og involvert. Mange trenere er i tillegg både utøvere og/eller dommere i tillegg.

Hvordan trener du egentlig andre i Sportsdrill? Hadde du greid å lære meg noe?

-Hm, ja. Jo det tror jeg.  Det viktigste er at du er interessert i å trene. Virkelig interessert altså. Da kunne vi få til det meste.

-Så, jo – jeg skulle nok ha greid å lære deg, om ikke alt, så i alle fall noe!

Nå ja, jeg er nå ikke så sikker på det jeg da, Frida!

Når det kommer en ung jente (for det er vel stort sett jentene som vil begynne med Sportsdrill?) – hvordan griper dere det an? Om du skjønner hva jeg mener?

-Det første vi begynner med er å la de bli kjent med staven, og enkle øvelser der. Så går vi over til tøy og bøy, basis turnøvelser og kroppskontroll.

-Men det aller viktigste er viljen til å trene. Er den der, så kan du få til ”det meste”

Hvor mange timer regner du med at en utøver må legge ned med trening for å bli virkelig god?

-Oi, det er jeg litt usikker på. Men jeg mener Sofie har gjort et regnestykke på det.

Og da jeg snakket med Sofie om det, konkluderte vi med mellom 22 og 30 timer pr uke for å komme opp på et virkelig godt nivå.

Arkiv foto: Aart-Jan Wijngaarden
Arkiv foto: Aart-Jan Wijngaarden

Når setter alvoret inn for en Sportsdrill utøver? Med tanke på konkurranser og alt det der

-For noen er det jo alvor fra første dag. Men når du kommer opp i eliteklassen, da er det virkelig alvor. Her er det ikke alderen som er tellende, det er nivået til utøveren.

Er det vanskelig å trene både tropp og enkelt utøvere?

-Nja, egentlig ikke. Noen utøvere er bedre alene, og noen er bedre sammen. Men du trener kanskje på en litt annen måte når du er singel-utøver kontra å trene i par og/eller tropp.

-Trener du alene så blir du lett veldig seriøs mens i par og tropp nok blir litt mer sosialt, om du skjønner hva jeg mener.

Hva ser du etter når du f.eks skal sette sammen en tropp eller et par eller – ja…… er det vanskelig?

-Både og, om jeg kan si det sånn. Det er klubbtreneren som tar ut og setter sammen både par og tropp. Utøverne må på en måte passe sammen. Både som utøvere og som personer.

-En som er alene kaster staven kun til seg selv og har kun seg selv å stole på, både på trening og i konkurranse. Mens er du i både par og tropp er du hele tiden avhengig av de rundt seg. De må kunne jobbe godt sammen og stole på hverandre 100%, for de må hele tiden vite hvor de andre er i forhold til seg selv.

Arkiv foto: Aart-Jan Wijngaarden
Arkiv foto: Aart-Jan Wijngaarden

Til slutt: dere trener ofte til tider som ingen andre vil ha, og tar til takke med det dere får av tid i Fana Arena. Skulle du ønske dere hadde hatt en egen hall? Med rikelig med takhøyde, god plass og det å vere «herre i eget hus»?

-Å, det skulle jeg ønske at vi hadde, en egen hall til bare oss. Det hadde vært noe det.

Og det var her vi kom inn på en eventuell Slåtthaug Arena og planlagt areal til Sportsdrill/Turn – og hvilke typer gulv Sportsdrill ønsker seg….

- Vi er en idrett uten penger, for å si det sånn. Jentene må selv betale alle reiser og opphold når vi er ute og konkurrerer – også om de er på landslaget. Så vi har ikke så store krav, så det gjør oss egentlig ingen ting å trene til «alle døgnets tider» og når de andre ikke vil.

Og forresten, Frida er ferdig med masteren sin og jobber til daglig på «Katten».

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere