• Friidrettsgruppens leder, Joar Holmefjord signerer kontrakter ihht gjeldende smittevernregler (foto: Fana IL friidrett)

Friidrett, kontraktsutøvere og piggskoen til Jesse Owens

Vi har vel egentlig aldri tenkt over det men det er jo (for så vidt) logisk at det tegnes kontrakter for topputøverne også i friidrett. Men hvem er det som er kontraktsutøvere i Fana IL Friidrett? Vi har snakket litt med Didrik Friele Faye, Avdelingsleder i Fana IL Friidrett, om nettopp det. Det var iallefall det som var utgangspunktet for samtalen…...

Og trodde du som meg at det var ett enkelt svar på det? Da var vi flere om å ta feil….

“Det er ikke helt «fritt fram» nei. Fana IL har utarbeidet en egen kravs tabell for det vi kaller kontraktsutøvere. Tabellen har fem nivå, der nivå fem er tilnærmet «verdenstopp-nivå».

“Du når nivå 1 når du kvalifiserer til NM (dvs du må innfri NM-kravet). Etter hvert som du som utøver stiger i gradene så blir (naturlig nok) kravene tøffere. For de fleste grenene er det et relativt stort sprang fra Nivå 1 til Nivå 2, deretter flater det noe ut. Nivåene er en kravs-kombinasjon av topp i Norge og en dreining mot toppen i Europa (og verden)”.

“Pr i dag har vi 12 kontraktsutøvere. I tillegg er det fire stykker som ligger og våker sånn like under kravet. Vi har en utøver på nivå 5, og det er stavhopper Pål Haugen Lillefosse”.

I min naivitet trodde jeg altså at «alle» kunne få kontrakt og at «alle» ble individuelt evaluert. Jeg trodde også at tabellen med krav bare var det - en tabell med krav. Det skulle vise seg at jeg nok en gang tok feil.

Didrik er flink til oppklare feil og misforståelser, og samtidig lære bort informasjon du egentlig ikke viste du kunne få bruk for. I friidrett finnes det også en tabell som sammenligner resultatene på tvers av øvelsene og i forhold til alder (Tyrving tabellen). Utøverne bruker den til å konkurrere mot seg selv (også i treningssammenheng) og mot lagkamerater som driver med både samme og andre øvelser. Så det kan ofte bli en rimelig brutal tilbakemelding på resultatene dine.

Innen de fleste idrettsgrener er utstyret en stor del av idretten. Men i friidrett har det vært svært få endringer i utstyr. Her er det stort sett snakk om endringer i teknikk, dvs at utøverne er blitt bedre rent teknisk, og samtidig riktigere trent . Sånn i store trekk altså. “Dagens piggsko er (nesten) identisk med den som Jesse Owens løp med for noen generasjoner siden” (sitat: Didrik Friele Faye).

Når vi først er inne på kontraktsutøvere: kontraktene har en varighet på ett år – hender det ofte at en utøver bytter klubb?

“Nei, det er sjelden at en friidrettsutøver bytter klubb. Det skal (som oftest) veldig mye til før det blir snakk om et klubb-bytte. Selfølgelig, om utøveren flytter til en annen by så kan det bli snakk om klubbytte. Den mest vanlige årsaken er tilgang på de riktige trenerressursene. Og selvfølgelig hva som er best for den enkeltes sportslige utvikling. Men det henger jo igjen sammen med trenerressursene og opplegget rundt utøveren”.

“For å si det slik, du blir ikke rik i norsk friidrett. Men det er fullt mulig å få en kontrakt slik at du i det minste får dekket utgiftene til stevner rundt omkring”.

“Og de aller fleste Fana-utøverne er oppfostret i Fana-land”.

Og de er blitt gjordt en veldig god jobb med (Fanavardes kommentar).

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere