Kunne blitt proff i Nederland

Håvard Holmefjord Lorentzen ble tilbudt et eksklusivt tilbud hos det nederlandske profflaget Reggeborgh. Et fristende, men vanskelig valg, sier han.

Under OL i Pyeongchang tok Håvard OL gull på 500, og sølv på 1000m fattige 4 hundredeler bak Kjeld Nuis som tok gullet. Et fantastisk OL, men de fire hundredelene irriterte Bergenseren. Han tok revansje litt over en uke etterpå og tok gullet foran Nuis i VM sprint. 

Håvard og Kjeld har altså vært arge konkurrenter i flere år, men en dag i april tikket det inn en melding fra Nederland, om Håvard ønsket å bli lagkamerat med blant annet Nuis. Sesongen 2019/2020 ble ikke helt en jubelsesong for noen av dem, og Kjeld skriver i en tekstmelding at han ønsker at de to skal trene sammen for å bli nummer 1 og 2 i verden igjen. 

- Det er ikke ofte en nordmann får et slik eksklusivt tilbud fra Nederland, så man blir jo litt smigret, sier Håvard Lorentzen. Det er jo som at en utenlandsk langrennsløper skulle få trent med det norske skilandslaget. I Nederland er skøyter det store og de skuffer sjelden på resultatlisten, slik det er med langrenn i Norge. 

Håvard bestemte seg etter mye om og men å dra ned til Nederland, for å trene fysisk sammen med laget i fem dager. Det var fem interessante dager.

- Laget virket veldig sterkt, med godt samhold og mye energi.  De tok meg godt imot og alle syntes det var gøy at jeg var der. Jeg fikk et godt inntrykk av opplegget og ble mer og mer sikker på at jeg ville takke ja til tilbudet. Samtidig så jeg at treningen var ganske lik, og at jeg ikke var noe dårligere enn blant annet Nuis. I vektrommet hadde jeg faktisk bedre tester, med testresultat som overrasket nederlenderne litt – så det var gøy. 

Det er ikke til å stikke under en stol at treningsgruppen som han nå besøkte i Nederland, samlet sett er et bedre og sterkere lag enn det Håvard har rundt seg i Norge. De er flere gode løpere og han kan trene med noen av verdens beste mellomdistanse – og sprint løper hver dag, samt at rammene rundt er preget av mer profesjonalitet. Utenom et topp sportslig tilbud ble han av Team Reggeborg tilbydd en veldig god lønn, sponset en toppmodell sykkel og bil. Alt av treningsfasiliteter er av topp klasse slik at reisebelastningen ville blitt mye mindre. Når man summerer opp alt dette, skjønner alle at det er et tilbud det er vanskelig å takke nei til – men Håvard tenkte annerledes.

Da jeg kom hjem igjen, ventet jeg egentlig bare på den endelige kontrakten som jeg skulle signere. Av ulike årsaker tok dette litt tid, og jeg fikk bedre tid på å tenke. Den siste tiden hadde det vært mange tanker i sving og det var vanskelig å sove godt om natten. Jeg tenkte at dette var et for godt tilbud til å si nei til, men samtidig ga magefølelsen meg et annet svar. Lagfølelsen og samarbeidet med treneren min Jeremy er veldig godt. Jeg har prestert tidligere og det er ingen grunn til at jeg ikke skal kunne prestere igjen under de samme rammene. 

- En dag ble magefølelsen såpas sterk og jeg bestemte meg der og da for å bli i Norge, uten å snakke med noen. Samboeren min kom hjem fra jobb, og ble overrasket da jeg fortalte det. Alt lå til rette og jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg skulle flytte – jeg ventet jo egentlig bare på den endelige kontrakten, men så snudde alt seg.  Det var som å ta av seg en stor ryggsekk som jeg hadde båret på veldig lenge. Jeg kjente på en stor lettelse og følelsen av at jeg hadde tatt det rette valget. Samme dagen sa jeg det til alle. Jeg kontaktet forbundet, Jeremy og Team Reggeborg. Så kontaktet jeg VG og kom på etter intervjuet at jeg kanskje burde kontakte min familie før de leser det i VG. Alt gikk fort for seg den dagen, men jeg ønsket å bli ferdig med det. Jeg ønsker å sove godt den neste natten uten å våkne opp med tanken, skal - skal ikke. Etter den dagen har jeg ikke sett meg tilbake og har ikke ofret tanken om jeg angrer eller ikke. 

 - Treningen går veldig bra og jeg har fått trent mye og godt etter at jeg ble frisk fra Korona i begynnelsen av april. Jeg er i god fysisk form og gleder meg til jeg skal på samling med mine norske lagkamerater 6.juli. 

Vi i Fana IL gleder oss til at skøytesesongen starter igjen, og krysser fingrene for at korona pandemien har roet seg såpas ned slik at sesongen går som planlagt.

Lykke til med videre med sesongforberedelsene og lykke til med sesongen når den tid kommer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere