• Foto: Fanaposten/Trygve Hellestræ

Frida og jentene

Sportsdrill

“Alle” portrettintervju starter med «Hvem er du?» – men denne gangen må vi dele det i to, for vi vil først vite litt mer om hun som trener sportsdrilljentene til Fana IL, nemlig Frida Aksnes.

Vanligvis er vår venn Google veldig hjelpsom, men nå sliter vi litt. Vi vet at det må finnes mer om Frida og hennes tid som aktiv sportsdrill utøver enn at «Lillesøsteren Frida (15) følger i Tias spor» i en artikkel om søster Tia Aksnes i Bergens Tidene for 10 år siden.

Så hjelp oss litt her Frida, hvem er du?

Smilende svarer hun at hun er født og oppvokst på Smørås for 25 år siden. For de som ikke er helt lokalkjente i Bergen så er Smørås nærmeste for “bakhagen” til Fana Arena å regne.

 

Foto: Aart-Jan Wijngaarden
Foto: Aart-Jan Wijngaarden

Hva driver du med når du ikke er trener for sportsdrilljentene?

- Ved siden av trenerjobben er jeg student på UiB hvor jeg går lektor i matematikk og biologi, jeg er nå på mitt 6. år og skriver biologisk master innen botanikk.


Vi må begynne med begynnelsen, når, og hvorfor, begynte du med Sportsdrill?

- Jeg har alltid vært glad i dans og når jeg som lillesøster fikk være med å se på sportsdrill både nasjonalt og internasjonalt var valget lett.

Siden vår venn Google ikke vil opplyse oss, hvor lenge var du aktiv og hvor langt kom du (for å si det slik?)

- Som utøver holdt jeg på til til jeg var en sånn 17-18 år gammel. Vi var en liten gruppe med jenter som falt litt i mellom 2 større treningsgrupper i Fana, og det skrantet da etter hvert på motivasjonen. I 2010 hadde jeg mitt beste år hvor jeg trente sammen med landslaget og representerte Norge i European Cup.

Hva er det største/beste du har opplevd som aktiv utøver/trener innen sportsdrill?

Tenkepause – Her er det veldig mye å velge i. EM 2019 var selvsagt et stort høydepunkt. Troppen vår ble den første fra Norge som tok seg videre til finale i et internasjonalt mesterskap, juniorparet vårt tok seg ikke bare til en finale, men endte på en utrolig 4. plass. Og vi fikk følge en av våre ”superjuniorer” Sofie på gulvet i freestyle hvor hun kjørte 2 feilfrie runder og tok den beste norske plasseringen noen gang i individuelt.

Men det er mange øyeblikk å se tilbake på, mange norgesmestertitler, flere internasjonale mesterskap og cuper, mange kjekke turer sammen, trenerløftet med olympiatoppen, nominasjon som årets trener i danseforbundet og utallige kjekke og slitsomme timer i hallen med ”drillfamilien”.

Foto: Aart-Jan Wijngaarden
Foto: Aart-Jan Wijngaarden

Men trener – hvorfor valgte du å gå den veien?

- Etter å ha brukt så mye tid på noe var det vanskelig å gi helt slipp på det når tiden var kommet for å gi seg som utøver. Søsteren min Tia Aksnes, vår gode venninne Karoline Rongved og jeg bestemte oss sammen for å fortsette som trenere i Fana. Dette er noe jeg er veldig glad for at vi gjorde, for jeg trives utrolig godt i trenerrollen. Den utøvergruppen vi har i Fana er en helt fantastisk gjeng med hardtarbeidende og greie jenter, og vi storkoser oss på trening og konkurranser sammen. Det hjelper også veldig på motivasjonen når resultatene gjenspeiler arbeidet som blir lagt lagt ned og man føler at man lykkes i det man driver med.

Det bringer oss over til sportsdrill jentene «dine».  Eller – vi går først tilbake til vår venn Google som viste oss et innlegg fra Norges Danseforbund for omtrent ett år siden – dere var i Frankrike på konkurranser. For en som er «helt grønn» innen sportsdrill så var her mye «uforståelig»; One Baton, Two Baton, Level A og Level B, International Cup og Grand Prix og alt det der.

Er det mulig å «kort fortalt» forklare hva sportsdrill egentlig er? 

- Sportsdrill er drill, turn og dans kombinert til musikk. Det er til tider spektakulært og om dere noen gang har sett oss trene kan dere nok forstå at vi helst vil ha 14 m takhøyde til trening og konkurranser. Vi konkurrerer individuelt, sammen i par og gruppevis i tropp (6-8 utøvere). I tillegg gjennomføres det 2 konkurranser i året hvor vi konkurrerer i one/two baton  i ulike level (B, A og elite) som er teknikkprogram med stav.
 

For de uinnvidde, er det en liten time ledig inne i Fana Arena så er disse jentene der «med en gang», mer enn en drillstav (også kjent som Q-tips (om det er lov å si det høyt)) er hentet ned fra taket, om det er før skoletid eller etter sengetid gjør ingen ting. jentene kommer –  for trening, terping og disiplin gir som kjent resultater. Det er flinke jenter vi snakker om.

Hvor mange er i troppen (er det riktig betegnelse …)?

- Vi har 7 jenter i troppen vår og to reserver i tillegg. På trening i vår A/elitegruppe er det 13 utøvere. Dette er 7 av de beste utøverne i Norge. Sammen holder de 5 norgesmester titler og alle holder et veldig høyt nivå individuelt. De er i en alder fra 15-21 år.

Foto: Aart-Jan Wijngaarden
Foto: Aart-Jan Wijngaarden

Vi har tidligere nevnt at er det en ledig time i Fana Arena så er jenten der – hvor mange timer trener de pr uke?

- Vi trener fast hver dag utenom lørdager (men de går også ofte med til koreografi, ekstratrening eller konkurransetrening). De 6 øktene på ca 3 timer hver i uken er fordelt på turntrening, ballettrening, kondisjon, styrke og fire økter drillteknisk. I tillegg er det flere av jentene som går/har gått på toppidrettslinjen på Stend Vgs og da kommer disse morgentreningene i tillegg. 

Er det noen egenskaper (?) som er bedre enn andre for å bli god i sportsdrill? Eller hva skal til for å bli god i sportsdrill?

Det er en fordel å være bevegelig og ha god kroppskontroll, men dette kan alltids læres. Det viktigste er å ha god treningsvilje. For det tar mye tid å bli god i sportsdrill, og det er hardt arbeid.

Foto: Aart-Jan Wijngaarden
Foto: Aart-Jan Wijngaarden

Mesterskap og konkuranser, dere trener vel ikke “bare for å trene”? Hvordan er konkurranse-sesongen?

- Vi starter i januar med nasjonal konkurranse og har totalt tre konkurranser før NM i april. Uttaket til mesterskap og Cuper baseres på de som har prestert best gjennom sesongen. EM og VM kjøres annethvert år og disse er årets høydepunkt. I tillegg kjøres European og international Cup annethvert år, og alle disse fire konkurransene foregår på sommerstid så vi akkurat rekker tilbake igjen før skolestart. Året avsluttes i november da det er det NM i one/two baton.

De som er gode i idretten sin drømmer ofte om å komme på landslaget, finnes det landslag innen sportsdrill? Eller er det hele troppen som blir tatt ut?

- Landslaget består av de utøverne som er kvalifisert for internasjonalt mesterskap. Tre juniorer og seniorer i individuelt, ett par i junior og ett i senior og én tropp. Det er vanlig at noen utøvere deltar i flere av disse programmene.

Vi vet at jentene er gode, men hvor gode er de –  så hvordan gjør Fana sine jenter det på landsbasis? Og ute i den store verden for den del?

- Fana gjør det veldig bra på landsbasis nå, og det så ut til at 2020 skulle bli det beste året så langt. I sesongåpningen hadde Fana den beste senioren (Nora B. Kristensen), junioren (Sofie Fosse-Iversen) og rekrutten (Marie Samonsen) individuelt, beste par i både junior (Sofie og Margrete) og senior (Nora og Alida), og den beste troppen. Det var en helt ellevill sesongåpning på hjemmebane i Fana Arena. Under freestyle NM i 2019 tok vi tre av fem norgesmestertiler (Margrete B. Kristiansen i junior freestyle, Margrete og Sofie i junior par og tropp), under NM som skulle avholdes i april 2020 hadde vi håpet å gjøre det enda bedre.

Norge er innen sportsdrill en nasjon som får mer og mer oppmerksomhet internasjonalt. Etter å lenge ha ligget et langt steg bak de store nasjonene har vi i de siste årene gjort stor fremgang og viser at vi og kan være med og markere oss internasjonalt med semifinale og finaleplasser som mål.

Foto:  Aart-Jan Wijngaarden
Foto: Aart-Jan Wijngaarden

Hva er det neste store målet for deg og troppen din?

- Vi trener nå mot et NM i november og håper at Covid-19 situasjonen lar oss få gjennomføre dette. Årets internasjonale mesterskap er utsatt til neste sommer så det er vårt langsiktige mål per i dag.

Helt til slutt – rekrutering? Hvordan er det med tilvekst i gruppen?

Vi er én av de største sportsdrillklubbene i landet og har mange små som etter hvert kan bli gode drillere, men vi har alltids plass til flere og synes det er veldig kjekt når vi får inn nye som vil prøve seg i denne fine sporten.

Og helt helt til slutt – er det gutter i Sportsdrill?

Ja, det er gutter i sportsdrill. Vi har ingen gutter som driver sportsdrill i Fana, men det er noen få i Norge og på verdensbasis er det mange. Guttene er knallgode og de har gjerne et lite fortrinn med at de er sterkere og dermed lettere kan kaste staven litt høyere enn jentene.

Og før vi helt gir oss, vi må jo få navn og alder på «jentene dine»?

Nora B. Kristensen (19 år), Alida van Wijngaarden (19 år), Margrete Bakke Kristensen (17 år), Ingvild Røli Hope (17 år), Anna Nødseth Bringedal (16 år), Sofie Fosse-Iversen , Martina Gran Arnone (21 år), Annabell Nygård (14 år) og Hanna Sol Røkke (17 år). I tillegg til disse i troppen har vi en kjempefin rekruttgruppe med flinke jenter som etter hvert skal få trene sammen med dem.

Vi følger spent med på fortsettelsen, og er du i Fana Arena kl 07:00 en mandags morgen kan du vere sikker på at du finner sportrsdrilljentene der også.

 

Foto: Aart-Jan Wijngaarden
Foto: Aart-Jan Wijngaarden

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere