• Foto: Arkiv

En fra hver, episode 2

Møt Sofie Fosse-Iversen fra Sportsdrill

Det er i Fana Arena en mandag morgen sånn litt før klokken 07:00. Inn dørene kommer en alltid smilende og blid Sofie fra Fana IL Sportsdrill. Slik har det vært i et par år nå, så det var helt naturlig at jeg stusset her for et par tre uker siden da de andre kom, men ikke Sofie. Jeg har jo nesten kunnet stille klokken etter henne. Den gang viste seg at hun var syk…

Men nå er hun frisk igjen og neste utøver ut i «En fra hver» serien vår. Og jeg starter med de to spørsmålene som vil bli standard til alle jeg snakker med i denne serien

Hvordan vil du beskrive idretten Sportsdrill?

-Å jøss, er den umiddelbare reaksjonen. Hvordan i all verden skal jeg gjøre det? Det er en annerledes idrett, den er spennende, estetisk og ikke minst gøy. Og det er en idrett satt sammen av mange faktorer.

Min alltid tilstedeværende venn Google sier dette om «Sportsdrill er en estetisk, vakker og spennende idrett som kombinerer ulike bevegelser og kast med drillstav og øvelser fra dans og gymnastikk. Idretten utøves gjennom koreograferte program tilpasset både selvvalgt og standard musikk. Sportsdrill utøvere må mestre både frittstående turn, ulike dansestiler, i tillegg til stavteknikk»

Hvorfor og /eller hvordan startet du med Sportsdrill, og hvor lenge har du drevet med det?

Nå skal jeg være så ærlig å innrømme at jeg forventet et svar som «fordi jeg hadde en venninne som drev med det», men ikke denne gangen.

-Jeg drev først med turn, men så var mamma og jeg på en av sportsdrill sine juleoppvisninger. Og dette såg veldig gøy ut, syntes vi begge to. Så da ble det til at jeg meldte meg på et parti. Jeg tror jeg var rundt 6 år den gangen, nå er jeg 17 så det betyr at jeg har drevet på i oi - 11 år det.

Dere trener nesten «hvor som helst og når som helst» - hvordan er det med motivasjonen? Hender det du har lyst å bare si «nå gidder jeg ikke mer»?

-Ha ha, jo, jeg må nok innrømme at i perioder så tenker jeg nok det ja. For med så mye som vi trener så går det litt opp og ned med motivasjonen. Spesielt når vi er midt i en opptreningsperiode og det er lenge til neste konkurranse kan det være litt tungt. Høsten er ofte en slik periode.

-Men plutselig er det like før konkurranse igjen og da får du liksom en ny driv og motivasjon til å gjøre det ekstra som skal til inn mot konkurransen.

Montasje arkiv foto: Aart jan Wijngaarden
Montasje arkiv foto: Aart jan Wijngaarden

Har du peiling på hvor mye du trener pr dag?

-Det ligger vel på sånn ca. 22 timer i uken

Du konkurrerer både i par og som deg selv – hva er lettest? Om det går an å svare på det…..

-Når jeg konkurrerer i freestyle så gjør jeg ofte litt vanskeligere ting, og ting som jeg liker å gjøre. Program som jeg er trygg på for å si det slik. Du kan godt si at freestyle har et høyere ferdighetsnivå og krever andre egenskaper enn når du konkurrerer i par eller tropp.

-I par og/eller tropp så blir programmet tilpasset nivået til alle som er med. Og så må vi alle sammen tilpasse oss hverandre. Så jeg synes kanskje det er lettest å konkurrere «som meg selv».

Er det lov å spørre om hva som er kjekkest?

-Freestyle er gøyest, kommer det litt sånn forsiktig. Og det er nok mest fordi jeg da får styre det meste selv. Om du skjønner hva jeg mener.

Hvilke egenskaper bør du ha for å bli god i Sportsdrill?

-Du må ha et sterkt hode og stor treningsvilje. Du må være glad i å trene, masse. For du må trene flere timer hver dag.

-Og så må du selfølgelig være både sterk og myk, og utholdende. Du må litt av alt med andre ord.

-Jeg tror de fleste kan nå langt om de legger nok trening og vilje i det.

Koreografi? Hvem bestemmer hvordan programmet skal se ut? Er det du som utøver eller er det Frida som trener?

-Programmet blir satt sammen i et samarbeid mellom koreograf, trener og utøver. Koreografen lager programmet og får innspill fra treneren. Så kommer utøveren med sine innspill og så tar vi det derifra.

Sofie, Frida (trener) og Margrethe på trening en mandag morgen
Sofie, Frida (trener) og Margrethe på trening en mandag morgen

Det samme med musikken? Hvem får siste ordet der?

-Det er treneren. Men vi utøvere får selfølgelig komme med innspill og ønsker til hvilken musikk vi har lyst å bruke. Etter så mange år har nok alle fått sine favoritter når det gjelder musikk sjanger.

Når dere begynner en ny sesong og med ett nytt program – hvor mange timer trenger dere på å øve inn programmet? Før dere begynner med perfeksjonering og finpuss altså

-Oi. Vi får nye program sånn i månedsskiftet august september en gang. Da starter arbeidet med å lære programmet og få det inn i fingrene. Og jobben frem mot første konkurranse, som oftest i januar. I starten er det ikke så intensivt, for å si det sånn. Da trener vi litt på alt, men når vi nærmer oss konkurransen så er det terping, terping og terping på programmet.

Hvordan er en konkuransesesong for dere i Sportsdrill?

- Vi starter i januar og konkurrerer en gang i måneden fram til april mai en gang. Disse konkurransene fungere også som uttak til de internasjonale mesterskapene som går i sommerferien. Men så kommer det NM i One baton i november. Som jo egentlig også er treningsperiode.

-Når jeg tenker meg om så er det egentlig aldri off- seasons for oss…

Sportsdrill miljøet i Norge, er det stort?

-Det er et lite miljø, slik at i grunnen kjenner alle alle. Alt i alt er det et lite og trygt miljø som jeg liker veldig godt å være en del av.

Du og Margrethe ble nummer fire i VM nå i sommer (var det junior?), hvordan var det?

-En liten oppklaring, det var VM vi var med i. Men vi konkurrerte i juniorklassen… og det var veldig gøy! Og fjerde plassen kom helt uventet på oss. Det var første gang vi var i VM så vi viste ikke hva vi gikk til og hva vi kunne forvente oss.

-Den første kjøringen vår var ikke blant det beste vi har gjordt. Nummer to ble OK så du kan tro vi ble overrasket da vi endte opp bare en plass unna medalje. Det er veldig gøy å vite at vi holder nivået, spesielt i og med at det var to år siden sist vi var med i en internasjonale konkurranse. Den gang var det EM.

Hva er den (til nå) største opplevelsen du har fått med deg i Sportsdrill?

- Der kommer nok VM i sommer på toppen. I tillegg til fjerdeplassen sammen med Margrethe ble jeg nummer 11 i freestyle konkurransen.  Det var kjekt.

-I freestyle konkurrerer må alle sammen gjennom et kortprogram der vi har samme musikken og vi skal gjennom åtte ulike element. Egentlig så skal alle gjøre det samme til den samme musikken. Jeg gjorde ingen god forstilling og ble nummer 12 i semifinalen. Det ble en positiv overraskelse at jeg klatret en plass i finalen og ble nummer 11 til slutt.

Sofie og Margrethe etter fjerdeplassen i sommerens VM
Sofie og Margrethe etter fjerdeplassen i sommerens VM

Før vi gir oss må vi få vite litt mer om deg – altså navn, alder, skole, hva gjør du på når du ikke trener og «driver med Sportsdrill», og hvor lenge har du tenkt å fortsette med all denne treningen og konkurransene og alt det der?

-Jeg er Sofie Fosse-Iversen, 17 år gammel (i skrivende stund). Går siste året på Idrettsfag på Stend. Når jeg ikke er i en hall og trener så slapper jeg av og jobber med skolen. Det er egentlig ikke så mye tid igjen av dagen når jeg er ferdig med trening, skole og litt avslapping.

-Hvor lenge jeg skal drive på, hm, det har jeg ikke tenkt så mye på, ennå. Jeg har alle programmene og «alt» eller mye er litt avhengig av de andre jentene med tanke på tropp og par. Noen skal i militæret og andre skal kanskje studere. Det er mye trening, og så mye blir det nok ikke når jeg er ferdig med videregående – mest kanskje fordi jeg trener en del på skolen.

-Men jeg har ikke tenkt å gi meg enda altså, selv om det kanskje blir noen færre treningstimer.

Har du planer for hva du vil gjøre «etterpå»?

-Etterpå? Hm, først må jeg bestemme meg for hva jeg vil gjøre etter videregående. Det er mulig det blir et friår, jeg har ikke helt bestemt meg enda.

Sier Sofie mens hun fullfører den nødvendige tøyingen (noe som hun for øvrig har utført gjennom hele samtalen vår) som er en del av oppvarmingen før den virkelige treningen tar til. Jeg sier takk for praten og lar jentene få trene resten av tiden i fred nede på gulvet.  

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere