• Foto: Aart-Jan van Wijngaarden

EUROTWIRL23 COMPETITION

Nysgjerrig ? Da blar du videre

Se for deg en tropp med jenter stående (eller turnende er vel mer rett å si) på gulvet, og tilsynelatende uten mål og mening snurrer det like mange drillstaver rundt i luften. Ikke skjønner jeg hvordan de får det til, men full kontroll har de. For like plutselig er stavene tilbake i hver sin hånd. Og i riktig hånd.

Foto: Aart-Jan van Wijngaarden
Foto: Aart-Jan van Wijngaarden

Det er ikke mindre enn imponerende det disse jentene får til utpå gulvet! Ok da, en liten miss her og en liten miss der, men likevel...

Fanavarden har flere ganger skrevet om sportsdrilljentene til Fana IL. Nå venter EM i Frankrike, eller nærmere bestemt «2023 WBTF European Championships Mouilleron le Captif, France». Jentene, som faktisk utgjør store deler av det norske landslaget, reiser sørover 09.juli.

Våre jenter i Frankrike er Nora Bakke Kristensen, Margrete Bakke Kristensen, Marie Samsonsen, Annabell Nygaard, Sofie Fosse-Iversen, Alida van Wijngaarden og Anna Nødset Bringedal. I tillegg de to trenerne Frida Aksnes og Karoline Rongved. Hjemmesitter, og “hun er bare med når det er noe spesielt” -trener Tia Aksnes er også en sentral brikke i trenerapparatet.

På Fana IL sine sosiale medier (inkludert Sportsdrill sin egen instagram) har du kunnet lese at jentene inviterte til åpen generalprøve tirsdag kveld. Og siden jeg bare hadde sett jentene trene i Fana Arena og aldri «live», var turen kort bort på Slåtthaug.

Fotomontasje
Fotomontasje

Om du trodde det var gjordt i en håndvending å komme til EM så må du tro om igjen. For det første har de bak seg enorme mengder med trening ,«blod, svette og tårer». Og så er det uttakskonkurranser, gjerne på rekke og rad gjennom vinteren. Listen fra Norges Danseforbund har sett slik ut gjennom vinteren og våren;

20. - 22. januar 2023 – Nasjonal konkurranse Sportsdrill
24. - 26. februar 2023 – Nasjonal konkurranse Sportsdrill + Solo event
24. - 26. mars 2023 - Nasjonal konkurranse sportsdrill 
28. - 30. april 2023 – NM Sportsdrill  

Regelverket fra Norges Danseforbund sier videre at «Rankingen vil foregå på følgende måte: 1.plass mottar ett poeng, 2.plass mottar to poeng, etc. Poengene blir lagt sammen etter hver konkurranse, og endelig poengplassering i etterkant av NM 2023 vil avgjøre uttaket. Dersom rankingen er lik mellom flere utøvere etter sammenlagte poeng, vil NM-resultatet være avgjørende».  

Så nå vet du det.

Tirsdag var det de kaller Showcase av landslaget i Fana Arena. På en helt vanlig tirsdag i starten av sommerferien. De fleste jentene er jo fremdeles skoleelever og skulle vel strengt tatt hatt sommerferie? Men kanskje dette er ferien?

Ferie får være ferie, og det var jeg ikke alene om å tenke. For som en overrasket tilskuer må det være lov å si at det var godt med folk på tribunen. Her tror jeg  mange grupper vil være, om ikke direkte misunnelig, så i alle fall litt, på tilskuertallet på det som var generalprøve til EM.

Jentene har skjønt det de, dette med å være uniformert og identifiserbare, og med humor i blikket overleverte de «uniform» til trenerne sine. Så med COACH på ryggen og teksten «looking for these girls» over lagbildet av troppen  sin skal de (Frida og Karoline) være godt rustet for konkurransene i Frankrike.

«Når vi er på konkurranser så er det alltid bare det vi gjør – ser etter jentene», forklarer Frida teksten med

Foto: Marianne Kolås
Foto: Marianne Kolås

Tirsdag kveld var det altså showcase, noe som betyr med full gjennomgang av alle programmene jentene skal delta med under «2023 WBTF European Championships Mouilleron le Captif, France».

Før musikken starter og jentene begynner både kortprogram, freestyle, par og tropp så kan du se at det ikke er tilfeldig hvor de plasserer seg på gulvet. Det er tydelig at jentene har vært i Fana Arena før og at de vet nøyaktig hvor de finner den beste plassen til drillstaven oppunder taket.

Ja, ja, noen blåveiser har det nok blitt underveis – resultatet av en feilvurdert stav har jeg sett et par ganger. At jentene har dukket opp med tydelige merker i ansiktet etter møte med en drillstav på avveie altså.

Sa jeg forresten at det er over 10 meter fra gulv til tak i hallen? Likevel hender det at driftsavdelingen i Fana Arena må ut med liften for å hente ned drillstaver som har satt seg fast oppunder taket.

Fotomontasje
Fotomontasje

Musikken kom på og jentene viste i tur og orden programmene de skal delta med i mesterskap i sommer. Kortprogram, freestyle, par og tropp – jeg garanterer ikke at jeg fikk med meg alle konkurranseformene. Jeg var rett og slett for opptatt med å se på oppvisningen og det disse jentene gjennomfører på gulvet til at slike detaljer festet seg. Eller at jeg fikk tatt noen gode bilder for den del, så de fleste bildene er fra NM ute i Åsane Arena i slutten av april. Og tatt av Aart-jan van Wijngaarden

Men neste gang, da skal jeg få med meg alt. For «neste gang» blir det, helt sikkert.

Tekst: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere