• En herlig gjeng med ungdommer

Fana-Atleten er endelig igang igjen

Nesten 100 av Fana IL sine talentfulle ungdommer mellom 13 og 18 år samlet seg i Fana Arena, som deltakere i Fana - Atleten

Fana IL startet høsten 2013 opp et eget talentutviklingsprosjekt, som fikk navnet Fana-Atleten. Dette skulle være et bredt talentprogram forankret i den norske toppidrettsmodellen med hovedvekt på erfaring og kompetanseoverføring mellom idrettene, fra ung alder. Dette har ikke blitt gjennomfør etter at koronapandemien satte en stopp, men nå er vi endelig igang igjen, og første samling er gjennomført i Fana Arena. 

Fana-Atleten var ved oppstart et pilotprosjekt i norsk idrett. I prosjektet jobber vi primært med å fremme og tilføre talentfull ungdom kunnskap om personlig ledelse. Talentutviklingsprosjektet omfatter rundt 120 utøvere. Utøverne er innstilt fra våre ulike grupper som deltagere i prosjektet og får dermed en invitasjon til å delta.

Innholdet under disse samlingene består i å utvikle personlige egenskaper som er viktig i en travel hverdag med skole, trening og venner. Personlig lederskap står sentralt i prosjektet; det å kunne organisere seg selv når det kommer til tid og struktur. Denne strukturjobbingen i idrettskarriere, skole og studier har et mål om å forberede våre atleter til arbeidslivet samt utvikle seg som utøver og person. Samtidig jobber vi med å utvikle god arbeidsmoral, sosiale ferdigheter og lære å lede andre. Det viktigste samfunnsmandatet idretten har er å forberede ungdom på voksenlivet, lære å mestre og ikke mestre. Prosjektet er noe som kan være med å bidra til å tilrettelegge for en framtidig toppidretts-karriere. 

Samlingen startet med at deltakerne registrerte seg og fikk en t-skjorte, Fana IL drikkeflaske og Sparebanken Vest refleks, før de kunne ta seg litt mat og drikke, mens man minglet med de andre deltakerne.

Selve innholdet startet med at Sportssjef i Fana IL, Gisle Ellingsen ønsket velkommen og snakket litt om “Vi” kulturen i idrettslaget, som handler om at vi må samarbeide og lære av hverandre for å bli best. Utøvere, uansett idrett har mye til felles og har garantert noe å lære av hverandre. Disse samlingene skal bidra til dette, også i fremtiden!

To av våre hovedsamarbeidspartnere var tilstede for å holde innlegg for deltakerne, og først ut var Idrett uten alkohol (IUA), representert av Marte Mandelid som er prosjektleder. Hun hadde med seg Fana IL sine IUA ambasadørerer slik at de kunne fotelle sine historier til deltakerne. Marte innledet med å fortelle litt om IUA, og hva de jobber med. De ønsker å skape trygge, attraktive og rusfrie soner for de som holder på med idrett.

Fana IL sine utøvere, som også er IUA ambassadører, Mariell Straume (kickboxing) og Eli Anne Dvergsdal (langløp) snakket om sine karrierer og de aktive valgene de gjør rundt alkoholinntak. Det å bli ambassadør for IUA var et enkelt valg for dem begge, da de begge er fullt klar over og bevist på at alkohol er ødeleggende for idretten og deres utvikling. De fortalte om de negative konsekvensene inntak av alkohol har, rundt trening, søvnkvalitet og restitusjon.

Sparebanken Vest, ved Mona Vikøyr holdt et innlegg om hvor viktig sparing er, fra ung alder. Hva må til for å bli best i sparing? Hvorfor skal du spare og hva skjer hvis du ikke sparer? De aller fleste idrettutøvere, selv på toppnivå, er ikke bortskjemt med gode lønninger. Det å være smart økonomisk fra tidlig alder, kan da være avgjørende for om man har mulighet til å satse på idretten din for å bli god. Det er også selvfølgelig viktig å spare, for å legge et godt grunnlag for livet generelt og skape gode vaner rundt økonomi og fornuftig pengebruk. 

Temaene for denne samlingen var altså gode vaner, fra tidlig alder både når det gjelder alkohol og økonomi. Det skal gjennomføres 3-4 samlinger i løpet av 2024, og dette var en kickoff samling! Samlingene etter jul skal bestå av 2-3 teorisamlinger, samt 1-2 test samlinger, hvor deltakerne skal testes i spenst og sprint, utholdenhet og styrke. Andre teamaer som skal ha hovedfokus på samlingene er kosthold og ernøring, struktur og tid, antidoping og rusforebygging, mental trening og skade – og sykdomsforebygging. Det er frivillig å være med, men deltakerne forplikter å følge opp programmet. 

Endelig er vi igang igjen, og vi gleder oss allerede til å samle denne fine gjengen igjen!

 

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere