Foreldremøte i Fana Arena mandag 15.april fra kl 18:00

Foreldreaksjonen i Bergen Sør

"Alt vi klarer å utsette, er til det beste for ungdommene. Vi foreldre skal øve oss på å være kjipe og si nei. Så kan barna skylde på oss»

Gjennom de snart 6 årene Fana Arena har vært i drift har vi fått flere og flere forespørsler om utleie til forskjellige typer arrangement. Så langt har det for det meste vært idrettsarrangement, men vi har også huset en bankett, skoleavslutninger, møte med politikere, det er kirkesamfunn som har vært her og ja, sånn kunne jeg fortsatt.

Ikke alle får ja, men for litt siden fikk vi imidlertid en forespørsel som gjorde at vi umiddelbart snudde om på all aktivitet i hallen en helt vanlig mandag ettermiddag.

«Vi er en gruppe FAU-ledere fra ulike skoler i Bergen Sør + Helsesykepleiere, natteravner og kirken som lenge har sett med bekymring på utviklingen i ungdomsmiljøet i Bergen Sør.

Nå går det såpass mange alarmer at vi ønsker å sette i gang en foreldreaksjon. Og vi ønsker Fana IL med på laget» stod det i e-posten fra Kjersti Gautestad Norheim.

Prest Kjersti Gautestad Norheim, FAU-leder Anders Lüpke Hopland på Slåtthaug skole, Natteravnene-leder Cathrine Lutro, Kirlin Bodin og Trude Vie Ytrearne fra skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda
Prest Kjersti Gautestad Norheim, FAU-leder Anders Lüpke Hopland på Slåtthaug skole, Natteravnene-leder Cathrine Lutro, Kirlin Bodin og Trude Vie Ytrearne fra skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda

Bergen Sør, krisemøte, foreldreaksjon, ungdommer og Fana Arena. Hvem, hva og/eller hvorfor sier du? Jo, det er ingen hemlighet at ungdomsmiljøet i Bergen Sør er blitt utfordrende. Nå vil foreldrene ta foreldrerollen tilbake og til flere som er med på laget, til større er sjansen for at det vil  gå bra. Og det var her Fana Arena kom inn i bildet.

For i nevnte e-post stod det videre:

«En time for hvert ungdomsskoletrinn. Deltakelse fra politi, Moby-stiftelsen, utekontakten og oss andre som er med i komiteen, og drømmen er å fylle Fana Arena – Fanas storstue – tre ganger i løpet av en kveld».  

Dette var ingen vanskelig avgjørelse, for selvfølgelig vil Fana IL være med på dette. En dag og en avklaring senere var vi med på laget, og all aktivitet i Fana Arena mandag 15.april var avlyst/utsatt/framskyndet eller flyttet.

Det har vært skrevet opp og ned om ungdomsmiljøet i Bergen Sør, og under overskriften «Tenåringsforelder ikke vær naiv»  tar nå (blant andre) FAU på alle ungdomsskolene i Fana og Yttrebygda grep. De har invitert et par tre tusen tenåringsforeldre til et møte i Fana Arena mandag kveld.

Og her skal de som har førstehåndskjennskap til ungdomsmiljøet i bydelen vår kort og greit fortelle hva som skjer ute blant ungdommen, eller sagt på en annen måte, de skal fortelle om den hverdagen  ungdommen din egentlig står i. Nå vil noen kanskje protestere på bruken av «ungdommen din», men dette gjelder alle. Både dine, mine og våre ungdommer.

Fana Il har mange ungdommer i sine rekker, så derfor oppfordrer vi alle trenerne våre om å ta turen til Fana Arene mandag kveld for å vise at du støtter initiativet, og at alle står sammen om Foreldreaksjonen for en tryggere ungdomstid i Bergen Sør.

Prest Kjersti Gautestad Norheim, Natteravnene-leder Cathrine Lutro, Kirlin Bodin og Trude Vie Ytrearne fra skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda
Prest Kjersti Gautestad Norheim, Natteravnene-leder Cathrine Lutro, Kirlin Bodin og Trude Vie Ytrearne fra skolehelsetjenesten i Fana og Ytrebygda

Og etter å ha sittet sammen med initiativtakerne til dette møtet en times tid en fredag ettermiddag skjønner jeg at det er veldig mye jeg ikke vet, og som jeg ikke trodde skjedde. Men tydeligvis så skjer det mye mer enn vi aner rundt omkring, og ofte også rette foran nesen på oss.

Snitching, 13 er det nye 16, selvskading, rus og sjikane. Alt dette er en helt vanlig del av mange ungdommers hverdag, og noe mange foreldre kanskje ikke kjenner til i hele tatt.  På mandagens møte får du høre på hvordan fagfolkene beskriver hverdagen og hva vi som foreldre kan gjøre for å hjelpe.

Eller som Kjersti Gautestad Norheim sa  til BT «alt vi klarer å utsette, er til det beste for ungdommene. Vi foreldre skal øve oss på å være kjipe og si nei. Så kan barna skylde på oss»

 

FAU-leder Anders Lüpke Hopland på Slåtthaug skole
FAU-leder Anders Lüpke Hopland på Slåtthaug skole

Vil du vite mer om selve arrangementet? Klikk deg inn her “Foreldreaksjonen for en tryggere ungdomstid i Bergen Sør”

 

Tekst/Foto: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere