• Fotomontasje etter OL 2018

Historien om.....

Fana IL, Slåtthaug Kunstisbane og innsatsen til skøytegruppen

Del 1, 1981 – 1986

 

Kunstisbanen på Slåtthaug har fostret både OL-vinnere, VM- og NM vinnere. Og aldri så mange «bare» vinnere opp gjennom årene. Mange vil si at en (utendørs) isbane i regn-byen Bergen er direkte naturstridig, men det riktige er vel å si at i dette tilfellet så har det vært en riktig investering?

Foto: Fana IL Skøyter/ Trude Ryen-Herland
Foto: Fana IL Skøyter/ Trude Ryen-Herland

Banen blå åpnet i 1991. I 1992 ble Sindre Henriksen, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Holmefjord Lorentzen fødd. I 2018 tok alle tre OL-gull på skøyter. Det etter å ha vokst opp på/med isen på Slåtthaug. De er historiens foreløpige høydepunkt, vi skrur tiden tilbake til start.

Foto: Asbjørn Lilletvedt
Foto: Asbjørn Lilletvedt

18.mars 1981 dukket tanken om anlegget på Slåtthaug opp for første gang. Altså for ganske så nøyaktig 40 år siden. Men det ble en lang vei å gå fra ide til realisering.

Ifølge boken «Fana Idrettslag 1970 – 1995» så hadde «Kunstistanken ulmet i Bergen siden 1968». Men det var under skøytegruppen sin årsfest  den mars dagen i1981 at det ble blåst nytt liv ideen. 

Vi tyr igjen til boken «Fana Idrettslag 1970 – 1995» og ser at «I juni (1981) lanserte skøytegruppen i Fana IL planen om en kunstfrossen 400 meters bane med plass til tennisbaner i midten, på Slåtthaug». Styret i Fana sin skøytegruppe jobbet hardt gjennom hele året og fikk prosjektet godkjent i Fritidsseksjonen (Bergen Kommune) før et enstemmig Fritidsutvalg (Bergen Kommune) anbefalte å bearbeide planen videre. Høsten 1982 brukte skøytegruppen, etter å ha fått tillatelse fra daværende direktør i Fritidsseksjonen, til å jobbe dugnad på «anleggsområdet». Men etter politiske protester ble tillatelsen ble senere trukket tilbake. Og arbeidet gikk i dvale. 

At arbeidet med banen kom i gang førte til mange reaksjoner, og ikke alle var positive. Men etter mye arbeid, ett skritt fram og to tilbake ble reguleringsplanen endelig godkjent av Bergen Kommune 15 mai 1986. Og arbeidet kunne for alvor gå igang.

Fortsettelse følger….

Foto: Asbjørn Lilletvedt
Foto: Asbjørn Lilletvedt

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere