Juleshow i Åsane Arena

Et samarbeidsprosjekt mellom kortbaneløperne, hurtigløp og kunstløpere i Fana IL

«A small step for man, one giant leap for mankind», vel – OK da, kanskje ikke helt sammenlignbart med månelandingen, men likevel. Det var en historisk dag i Åsane Arena lørdag formiddag da kortbaneløperne, hurtigløp og kunstløpere i Fana IL var samlet på isen i et felles juleshow for første gang.

Storsjarmørene
Storsjarmørene

Det nærmer seg raskt et to-siffret antall år siden skribenten selv hadde skøyter på beina, og heldigvis er jeg fornuftig nok til ikke å ta imot utfordringen fra Kari Amble i kunstløp om å bli med en økt på isen. Og når jeg ser hva de unge utøverne får til utpå der, så er jeg enda mer overbevist om at jeg har gjort rett som har takket nei.

Om du trodde det bare er å møte opp, snøre på seg skøytene og herje rundt på isen så tar du feil altså. Det første som møtte skribenten i Åsane Arena var, jeg holdt på å si is-bilen, men retter det til ismaskinen. Frem og tilbake, frem og tilbake på de 1800 kvadratene med isflate – og når jeg tenker meg litt om så er det nesten som å kjøre «vaskebilen» over spillflatene i Fana Arena. Prinsippet er det samme. Men det er ikke for å studere ismaskinen jeg er i Åsane Arena denne lørdag formiddagen. Selv om ny, god is er grunnleggende for det som skal skje om en liten time.

Nede bak vantet står det noen ivrige håpefulle fra skøyteskolen. De har tatt «juleshow» på alvor og stiller med nisselue over den obligatoriske hjelmen. Ute på isen er juniorene i ferd med å ta sikkerhet på alvor og setter ut madrasser, eller hva det kalles, som beskyttelse for de som skal gå fryktelig fort ( i mine øyner) på skøyter denne dagen.

Er du som meg, så er kunstløp kunstløp. Men det er der du tar feil skjønner du. Etter en kjapp innledningssamtale med Fana ILs kunstløp og/eller skøyter sin «grand old lady» Kari Amble så måtte en av mine beste venner «Google» konsulteres.

Kunstløp består av i alle fall disse klassene som er på isen i showet, aspiranter, oppvisning, cups og springs. Så er det en ungdomsgruppe, du har Rekrutter og Aspiranter. Og så storsjarmørene da, Skøyteskolen. Ups, der holdt jeg på å glemme voksengruppen – det var slett ikke meningen altså.

Showet i Åsane Arena var to-delt og vekslet mellom det grasiøse og de med stor fart. Fra der jeg stod mente jeg å kjenne luftdraget da løperne fra Fana IL skøyter føk forbi (skjønte jo i ettertid at det var trekken fra åpne dører men det trenger vi ikke snakke høyt om). Og her var rekruttene like gode som juniorløperne. Samarbeidet gjorde de og, for her var det rekrutter, gutter og jenter om hverandre. Akkurat som det skal være.

Alt i alt var det vel anvendte timer (å stå og fryse?) ute i Åsane lørdag formiddag. Kunstløp er ikke fullt så ukjent og eksotisk lenger (misforstå meg rett her altså) og de som driver med ren fart på skøytene er like imponerende som alltid. Jeg kommer absolutt igjen ved neste anledning. 

Helt til slutt må jeg bare nevne de flinke trenerne som står bak showet der Fana IL Kunstløp hadde regien og hovedansvaret. På trenerbenkene fant vi fra Fana Kunstløp, hovedtrener, Estera Paulauskaite og trener, Mia Cordova Tyborgnes. Fra de med litt større fart under skøytene var det Ingeborg Espeland som var med. 

Så da er det bare å krysse fingrene for at denne gjengen om et par tre fire år kan ha juleshowet sitt på Fana IL sin egen is, i en ny Slåtthaug Arena.

 

Tekst og foto: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere