• Søskenparet Mariell og Raymond Gaassand Straume med NM-medaljer og Raymonds Kongepokal. Foto: Kari Gaassand

Kongepokal og NM medaljer i fleng til Fana IL Kickboksing i helgen

7 utøvere = 6 gull, 1 sølv, 1 bronse og en Kongepokal

Det var NM i kickboxing i nesten nærmeste nabolag, jeg måtte jo bare ta turen på dag nummer to. Litt skeptisk, skal innrømme det – og når Røde Kors bilen er den som står nærmest døren så blir du naturlig litt (mer) skeptisk.

Som du sikker skjønner så har jeg aldri sett kickboksing «live» før, men en gang må jo være den første. Ikke sant?

Publikum
Publikum

Vel innenfor dørene møtte jeg både Ståle Melhus, leder i Fana IL Kickboksing og hovedtrener Morten Saksvik. Begge to blide og fornøyde med arrangementet så langt. Det ble ett gull til Even Strømme i ungdomsklassen lørdag og søndag skulle ikke mindre enn seks utøver ut i hver sin finale. Eller det stemt ikke helt da, Mariell Gaassand Straume skulle ut i to finaler i løpet av søndag formiddagen,  kick light -60 kg og lettkontakt -60 kg. Jeg skal prøve å komme med en forklaring hva som er forskjellen på disse to klassene litt senere.

Like før alt starter
Like før alt starter

Tilbake til Ståle og Morten, som begge to var fornøyde så langt, det var og forbipasserende deltakere som tok seg tid til å stoppe og skryte av arrangementet. 140 deltakere fra landet rundt har vært i ilden disse to dagene.

Med tanke på Mariell sine to finaler i dag bare må jeg stille spørsmålet – «Mariell har etter hvert opparbeidet seg et veldig godt rennommé i det norske miljøet, har de andre deltagerne en ubevist respekt for henne når de møter hun i kamper?». I mitt hode var svaret ja, men de to herrene var ikke enig, for der Morten svarte et ubetinget ja, var Ståle litt mer usikker. Men begge var enig i at Mariell nyter stor respekt i miljøet, men at hver kamp lever sitt liv og det er umulig å si på forhånd hvordan det kommer til  å gå.

Første Fana utøver på matten i dag var Elisa Evjen som kom til bronsefinalen i lettkontakt. Det var og den første kampen noensinne for meg – så det var litt å holde styr på. Og jeg fant vel ut av det sånn etter hvert. Trodde jeg – for eksempel så fant jeg ut av de med blå hansker hørte til i det blå hjørnet og de med røde hansker holdt til i det røde hjørnet. Og da med tilhørende røde og blå måltavle. Men det var bare til det plutselig kom en utøver med hvite hansker. Hvor vanskelig skal det egentlig gjøres for en stakkars ny-begynner tilskuer?

Det var da jeg så vann bøttene ved «trener-stolene» - rød i rødt hjørne og blå i blått hjørne. Da skjønte jeg i det minste hva som var hhv rødt og blått hjørne. Poengsystemet var en annen detalj jeg trodde jeg forstod helt til jeg forstod at jeg ikke gjorde det like vel. Takk til Fana IL  Kickboksing sin Ståle Melhus som stod med meg og svarte på alt jeg spurte og grov om og mere til.

Poengtavle
Poengtavle

Midt oppi alt dette virvarret (som bare var inne i hodet mitt altså) gikk Mariell Gaassand Straume sin første kamp for dagen. For et utrent øye så det veldig bra ut, og at det var veldig jevnt, det skjønte jeg. Og jeg lærte mer om hvordan du kunne «lese» poengtavlen utifra hva og hvordan de tre dommerne dømte. Kampen endte til slutt med sølv til Mariell, og etter det jeg forstod var hun «bare ett slag» ifra gullet. Det stod nemlig 1-1 og da er det dommeravgjørelsene som til slutt avgjør hvem som vinner.

Andrine Fagerbakke Skeie ble Fana IL’s første Norgesmester denne dagen. Og jeg lærte at kickboksing ikke er «bare» rett fram med slag og spark. Her er det minuspoeng og det er plusspoeng. Om det er treff eller ikke må dommerne være enige om, der de sitter i tre av mattens hjørner og trykker rødt eller blått etter hvert som kampen skrider fram (en kamp = to minutter x 3). I tillegg må det huskes på at det som er lov i en gren ikke nødvendigvis er lov i en av de andre grenene.

Dagens første medalje
Dagens første medalje

Om du vil bruke kort eller lang bukse er faktisk ikke helt frivillig, det er «grenbestemt» hvilken type bekledning du skal ha på deg. Viste du at det finnes et nøytralt hjørne på matten? Nok en gang måtte en tålmodig Ståle forklare når jeg spurte hvorfor dommerne sendte den ene utøveren bort i det ene hjørnet (det uten dommer) mens den andre stod igjen og fikk tilsnakk av dommeren. Det er fordi at den som ikke får tilsnakk/advarsel ikke skal kunne få en fordel av at det blir gitt advarsel/tilsnakk. Da skal den som ikke har gjordt noe galt stå i et nøytralt hjørne slik at de ikke skal kunne snakke med teamet sitt. Stadig litt forvirret? Det ordner seg når du har sett noen kamper altså.

Kickboksing sko.....
Kickboksing sko.....

Tomine Vaagland var tredje jente ut av finalistene våre denne søndagen. Også hun i lett kontakt. Her var det både trenerprotest (motstanderen sin trener) og tilsnakk til Tomine. Men hun ledet 3-0 etter to runder og 3-0 etter tre runder. Og Fana sin Norgesmester nummer to for dagen var klar.

Nok en NM tittel
Nok en NM tittel

Så var Mariell klar for lett kontakt og sin finale nummer to. Og det var en helt annen Mariell som gikk på matten i denne kampen enn i den første kampen. Her var det ingen tvil om hvem som ville mest og var best. Kampen var over etter to runder, for da ledet vår jente med 15 poengs overvekt. Og da er kampen over, sier regelverket (nok en ny regel å holde styr på med andre ord)

Seier til Mariell
Seier til Mariell

Etter kampen sa hun til Fanaposten (ja, jeg lyttet…) at dette var sesongavslutning for hennes del. For min del lover jeg å komme innom så fort sesongen starer opp igjen. Dette gav mersmak og det var langt ifra så brutalt som jeg hadde sett for meg. Utøverne er godt beskyttet, både av verne-utstyr og av dommerne.

Men først var det to kamper igjen med Fana utøvere til start. Og første mann ut var Rasmus B.E.Johansen – dette ble og en tøff kamp,med tempo, spark og slag. Men vår mann var best! Norgesmester nummer fire for dagen var klar, og det nærmet seg den (kanskje) tøffeste kampen. Nemlig den som skulle gå i Ringen. Den kampen kommer vi tilbake til litt senere.

Rasmus
Rasmus

Et Norgesmesterskap er i mitt hode en konkurranse der «alle» stiller opp, men skjønner at i kickboksing er det ikke nødvendigvis så enkelt. For selv om du er god nok og har lyst til å vere med i NM så er det ingen garanti for at du får vere med. Du må jo ha en motstander, som går samme klasse som deg. Og det er ikke alltid like lett å få til. Her kommer forskjellen på lett kontakt og ful kontakt litt inn i bildet og. En utøver kan uten problem stille i begge de to klassene, de må bare huske på at i full kontakt så fullfører du slaget og/eller sparket 100%, i lettkontakt er det som navnet sier kun lov med lett kontakt. Utøvere som slår eller sparker for hardt kan bli disket om de ikke tar det litt med ro. Det er gode og klare regler for hvordan dette skal håndteres.

Dette bare sånn i tilfelle du nå sitter og lurer på hvorfor nybakt Europamester Martine Solli ikke har konkurrert i helgen, så har du nå fått svaret.

Martine og Ståle
Martine og Ståle

Og så var det klart for Raymond Gaassand Straume i fullkontakt finalen. Masse publikum satt ringside og ventet i spenning – og lydnivået var stigende.

Dette var litt mer brutalt, for å si det slik. Men på ingen måte stygt brutalt selv om det smalt godt da de to i ringen traff hverandre med både slag og spark. Det var litt vanskelig å følge med da det var nesten umulig å se poeng-tavlen fra der jeg satt.

Raymond sin kamp
Raymond sin kamp

Oppe i ringen kjempet de to en hard kamp. Det gikk fort og det gikk hardt, fra sidelinjen kunne du høre ord som «Kom igjen Raymond». «ned med haken», «pust» og  «helt konge Raymond». Det var i det hele tatt vanskelig å ikke bli revet med der du satt ringside og såg på.

Utover i kampen var det liten tvil om at dette ville gå Raymond sin vei og til stor juble for både utøver, støtteapparat og hjemmepublikum ble det seier til Raymond og NM-medalje nummer fem for Fana IL Kickboksing sin del denne dagen.

Alle Fana IL Kickboksing sine Norgesmestere Foto: Ståle Melhus
Alle Fana IL Kickboksing sine Norgesmestere Foto: Ståle Melhus

Det som for min del bare skulle være en kjapp tur ned på Zinken Hopp søndag formiddag for å ta et par bilder og kanskje snakke med noen folk ble til masse bilder, enda mer notater og 4 ½ time med spenning, og læring av og om (for min del) en helt ny idrett. Det blir ikke siste gang jeg går på kixkboksing stevne!

Og etter at skribenten var gått hjem og gikk glipp av premieutdelinge så kom meldingen om at Raymond fikk Kongepokal for innsatsten sin denne helgen. Vi gratulerer så mye. Både til Raymond, de andre Norgesmesterne og Fana IL Kickboksing.

 

Tekst: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere