• Fra Livarden rundt 2017 (foto: Fana IL Langrenn og Skiskyting)

Livarden rundt

Opp og ut....

Livarden? 

«Livarden er et fjell i Fana i Bergen kommune i Vestland. Det har en høyde på 683 meter over havet. Livarden er et populært turområde fra Totland i Bergen. Området er mye benyttet både sommer og vinter» (fra Wikipedia).

«Heldigvis vet ikke så mange om denne turen. For den er veldig fin. Den starter fra parkeringsplassen øverst i Bontveitsdalen, Lund heter det der. Herfra er det skiltet i retning man skal i» (fra Ut.no). 

Altså, ved å be Google om hjelp så får du fort både ett og to svar på samme spørsmålet. For å bli litt klokere så snakket vi med de som «kan» Livarden, Fana IL Langrenn og Skiskyting.

I 2017 arrangerte de løpet «Livarden rundt», den gang med 58 løpere på startstreken. Den eldste  stilte i klassen M 70-74.

«12 km i variert terreng høres overkommelig ut, det er jo lenge til enda» var tanken. Men så var det dette med å innhente informasjon og kunnskap da – og brått var ikke tanken så fristende lenger. Fanaposten skrev nemlig i forbindelse med løpet i 2019 at «Igjen er det klart for en real melkesyrefest til Livarden – og så tilbake igjen». Så jeg tenker at en eventuell deltagelse blir utsatt til 2022 jeg.

Løypen går i et variert terreng der man møter både grus, sti og myr. Og med overskriften i Fanaposten i bakhodet er det nok en god del stigning ute i løypen også. Fordelen med at dette er en «rundløype» er at du på tilbakeveien også får noen nedoverbakker. Jeg tok en avsjekk med Per Lasse Reinertsen, han kan mye om løpet. Et løp som i år går av stabelen 18.september.

Hilde Johanne Larsen Haugse i fint driv under 2019-løpet
Hilde Johanne Larsen Haugse i fint driv under 2019-løpet

Årets løp skulle vært nummer fem i rekken, men den nå så kjente pandemien satte en stopper for fjorårets løp. Dermed så er vi nå i år nummer fem, men løp nummer fire. Men hvordan begynte det?

Han drar litt på det – “skigruppen driver mye med barmarkstrening. Og med barmarkstrening følger det jo med mange fine turer. Så hvorfor ikke lage ett sommerløp av det? Slik som mange av naboklubbene våre har.

Vi håper jo at stadig flere skal få øynene opp for «Livarden rundt». Det er jo både en topptur og en rundtur. Og har helt klart potensiale, og så er det jo kjekt å arrangere det da”.

Hadde dere et «prøveløp» før dere tok bestemmelsen om å arrangere, eller var det x-antall treningsturer som gjorde at dere gikk for å arrangere et løp rundt Livarden?

“Det ble litt diskusjon om trasevalget, men vi ble fort enig om at en rundtur ville vere et godt alternativ”.

 Dere har sikkert etter hvert en velsmurt arrangør-organisasjon, men hva trengs av «bakkemannskap» for å få gjennomført løpet?

“Livarden rundt er bare ett av flere arrangement som vi har i løpet av året. Og som de andre så er også dette basert på frivillighet og dugnad. Dugnadsoppgaver som løypevakter og førstehjelpsteam. Det er forberedende arbeid, og i et normal år så har vi også kafe på Fanahytten.

Nå har vi (heldigvis) fått nytt tidtakersystem, og det letter arbeidet veldig. Både med tanke på gjennomføring og det at det ikke er så vanskelig å bruke at folk vegrer seg for å stille på jobb”.

Livarden rundt, løypeprofil
Livarden rundt, løypeprofil

Hvem melder seg på det som Fanaposten har beskrevet som en «melkesyrefest»? Kommer de «langveis fra, eller er det mest «lokale utøvere» som springer her til dagen?

“Det er en lett blanding, men hovedtyngden er utøvere fra Bergens området. Vi har hatt løpere fra klubber på Østlandet, men det er nok helst fordi de «var i området» da løpet gikk.

Ellers er det en god blanding av både unge og gamle, mosjonister og med profesjonelle utøvere. Vi reklamerer med at dette er «Terrengløpet for alle» og det mener vi”.

For en som aldri har vært på Livarden, hvordan er løypen? Vil du si at den passer for alle, eller bør du vere litt glad i selvpining og melkesyre?

Lett latter – “løpet går fint an å gjennomføre uten at du må gå i kjelleren. Løypen går på variert underlag - skogsvei, myr og fjell opp til Livarden 683 meter over havet før du snur og returnerer til Fanahytten. Når du kommer i mål, har du gjort unna ca. 480 høydemeter.

Men selvfølgelig, det hjelper godt på å ha gått i fjellet tidligere, det er 12 km som skal unna gjøres. Og det bør gå greit på en sånn +- 3 timer”.  

Fra løpet i 2019
Fra løpet i 2019

Hender det at løpere «gir opp» underveis?

“Så langt har vi vel hatt en som har måtte gi seg på grunn av pustevansker (astma) men det er og den eneste. Vi har heller ikke hatt noen skader”.

Tidsbruken? Før det første løpet hadde dere en tanke på hvor lang tid (sånn omtrent) det ville ta?

“Nei, det kan jeg ikke minnes at vi hadde som tema. Tiden blir som den blir, men etter omtrent tre timer bør de fleste vere kommet til mål”.

Undertegnede gikk i sin tidlige ungdom/barndom et skirenn, og kom i mål etter at målseilet var tatt ned 😊…. (det er dokumentert på film så det er ikke bare et uklart minne). Har dere en maks tid på gjennomføringen før dere sender ut baktroppen for å plukke opp «slike tilfeller»?

“Ha, ha. Vi har en baktropp, som for så vidt kan starte like etter den siste startende. Baktroppen består stort sett av folk som gjerne vil ta turen selv. Så det er ingen fare for at noen skal komme i mål etter at vi har reist ned igjen. 

Baktroppen samler også opp alt av løypemerking, vimpler og merkebånd og tar det med seg tilbake”.

Start og mål ved Fanahytten
Start og mål ved Fanahytten

Til slutt, hvordan ligger det an med påmeldinger? Eller er det alt for tidlig ennå?

“Det er nok litt tidlig ennå. Men vi håper at vi skal få til et flott løp med mange deltakere, fint vær og kjempestemning”.

Vil du melde deg på allerede nå, så kan du gjøre det her

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere