Fløibanen Opp 2024

Sånn fra innsiden

Informerte kilder sier at ideen til Fløibanen Opp kom en påske da Didrik Friele Faye (avdelingsleder Fana IL friidrett), Anita Nybø (administrerende direktør på Fløyen) og Christian Paasche (sportskommentator, kjent fra blandt annet TV2 og sykkelsendinger) traff hverandre på Ustaoset. «Ja, sikkert, det holder ett år det» var reaksjonen til Christian da han «meldte» seg som kommentator.

Men tirsdag denne uken ble altså løpet gjennomført for syvende gang, og fremdeles med den samme trioen i sentrale roller.

Didrik og Christian
Didrik og Christian

De som bestemmer over været ombestemte seg i løpet av tirsdag formiddag, så da starten nærmet seg var det regn ved den nedre stasjonen og tåke på toppen. Men det kom seg etter hvert som løperne la i vei, så da de beste startet var det tilnærmet oppholdsvær, i alle fall det vi i Bergen regner for å være oppholdsvær.

Ikke rare utsikten....
Ikke rare utsikten....

Mellom 300 og 350 løpere til start, vi kunne nok ønsket oss noen flere – men bevares, all ære til de som frivillig blir med på dette. Her er det snakk om et løp på 820 meter. Det er ikke så langt i seg selv, men tar du med at det er 310 høydemetre så er det en grei kraftprøve.

Klar for innsats
Klar for innsats

Eller som Kjellemann (Kjell Sigvart Heltorp) sa til NRK fjernsyn, «Er det galskap? JA». For sikkerhetsskyld så gikk han på krykker etter en hofteoperasjon for knappe to måneder siden. Og minst like imponerende er det at han forbedret tiden fra i fjor med 17 sekunder. Denne gang brukte han knappe 16  minutter.

Kjellemann på vei mot mål
Kjellemann på vei mot mål

Som førstereis funksjonær og hjelpemann (eller er det korrekte uttrykket hjelper?) var det både spennende og fascinerende å se på de mer eller mindre slitne/veldig slitne/døds-slitne utøverne som etter hvert kom opp i heishuset. Siste trappen før du er inne i selve heishuset er smal, veldig smal og der er det ingen passeringsmuligheter.

Først gikk han løpet så gikk han på jobb i Fanaposten
Først gikk han løpet så gikk han på jobb i Fanaposten

Jeg stod sånn til at jeg nesten kunne se løperne i øynene, i alle fall de som orket å komme med hevet hode. Der var det alt fra glede, panikk (de som ikke kom forbi foranløpende) og tomme, trette blikk. Litt varierende ordbruk var ikke helt uvanlig, ei heller noen spisse albuer. Men stort sett hadde hver og en nok med seg selv og sitt slit for å nå toppen.

Snart ferdig no
Snart ferdig no

Det var også litt interessant å se hvor lite som skulle til før de  satte inn ett ekstra gir opp de siste trinnene. På toppen stod nemlig Godt Brød sin heiagjeng og løftet fram ikke bare sine egne løpere men absolutt alle som kom mer eller mindre oppreist mot målpassering.

Godt Brød sin heiagjeng
Godt Brød sin heiagjeng
Medaljer til alle
Medaljer til alle

Medaljer og T-skjorer til alle, og slo de stand-up komiker Christoffer Schjelderup så vanket det en helt egen T-skjorte. Han gikk for øvrig  første gang, godt pushet av vår markedsansvarlige Hege Bøkko, og kom i mål på småpene knappe 20 minutter. Det står det stor respekt av.

Litt ut av tåken kom Christoffer Scheldrup
Litt ut av tåken kom Christoffer Scheldrup

Premieutdeling med naturen som seierspall avsluttet det hele slik at Fløibanen fikk begynne å gå som normalt igjen.

Vinnerne sammen med Anita Nybø
Vinnerne sammen med Anita Nybø

Og mens førstereis funksjonæren satt og såg på løperne komme i mål begynte det å synke inn at jeg slang med leppa for ett par år siden – neste år er det min tur til å delta. Tror jeg ….og fortsettelse følger

Solen dukket opp til slutt
Solen dukket opp til slutt

PS1: Både Didrik, Anita og Christian lovte at det blir løp også til neste år.

PS2:Og her kan du lese den “avslørende” artikkelen fra to år tilbake

PS3: Her finner du fullstendig resultatliste fra løpet

Tekst og foto: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere