Fullt hus i Fana Arena

Tør å være en kjip forelder

Krisemøte kalte de det, de som stod bak mandagens massemønstring i Fana Arena. Og håpet var stort oppmøte. Om det ble stort oppmøte? Joda, derom var det ingen tvil. Jeg antar at i underkant av 3.000 foreldre var innom i løpet av de fire timene møtene pågikk.

De som venter på å få slippe inn
De som venter på å få slippe inn

Kø ut og kø inn, men det gikk forresten overraskende greit å tømme hallen i en ende for samtidig å  fylle på i den andre. Logistikken ut og inn av hallen fungerte som tenkt. Det hjalp nok på at natteravnene stor dørvakt  med beskjeden «ingen inn før de andre var på vei ut».

Men kveldens tema var definitivt ikke hverken antall foreldre eller logistikk, det var det «Foreldreaksjonen for en tryggere ungdomstid i Bergen Sør» som var. Anført av leder for Natteravnene Nesttun, Cathrine Lutro kom fagfolkene på banene i tur og orden. Om enn litt forsinket på grunna v litt lyd og/eller teknikkproblemer, men som Cathrine sa «nå rekker de møtet også som er på vei opp bakken» (der ser du Cathrine, aldri så galt at det ikke er godt for noe).

Cathrine Lutro, leder for Natteravnen Nesttun
Cathrine Lutro, leder for Natteravnen Nesttun
Utekontakten og politiet
Utekontakten og politiet

Spøk til side, alvoret ved det «Forebygger ved Bergen Sør politistasjon», Øystein Samsonsen, snakket om….. – vel, det tok ikke lang tid før realitetene sank inn hos de bortimot 1.000 8-klasse foreldrene som var der. Noe var nytt for noen, mens andre nikket gjenkjennende til det han snakket om. Og kanskje en vekker for flere?

Eller var du klar over hvor sterk snitche kulturen er blant de unge? Eller hvor lett det er å få tak i ulovlige rusmidler? Og er du klar over hvor stor del av det sosiale livet til ungdommene som faktisk forgår via telefon og sosiale medier?

Som de sa de to ungdommene som var der, tar du telefonen fra ungdommen din, så tar du også fra de det sosiale livet deres. Snakk heller med ungdommen din, lær deg hva som skjer på SoMe (sosiale medier) og vis de at du bryr deg samtidig som du gir de privatliv. Eller som mine egne foreldre snakket om for et par generasjoner siden « det er frihet under ansvar.

Helsesykepleiere og ungdommen
Helsesykepleiere og ungdommen

Felles for alle som var i ilden denne kvelden var at noe av det viktigste du kan gjøre er å snakke med ungdommen din. Snakk om dagligdagse ting, men også om det som kan være vanskelig. Som mobbing, snitching, rus og porno. Men du skal ikke forvente at de unge tar initiativ til disse samtalene, det må komme fra de voksne. Og når får dere først i gang samtalen så husk at du er den voksne, husk at du ikke skal være hverken belærende eller fordømmende. Da risikerer du at praten slutter der og da, og det er kanskje ikke det de trenger?

Mobystiftelsen og FAUene
Mobystiftelsen og FAUene

Men husk, «Av og til kan det være lurt å være kjip – det kan være godt for ungdommen å ha noen de kan skylde på» (sitat hentet fra flyeren til «Foreldreaksjonen for en tryggere ungdomstid i Bergen Sør»).

Medieinteressen for møtet var stor, Både Fanaposten, BA, BT, TV2 og NRK var alle tilstede. Og såg du deg rundt blant publikum så kunne du se opptil flere politikere. Både Byrådsleder Christine Meyer, Byråd for barnehage og skole Daniel Hägglund og  Byråd for finans Eivind Nævdal-Bolstad.

Byrådsleder Christine Meyer
Byrådsleder Christine Meyer

De fikk sammen med 3000 foreldre høre hva Politiet, Utekontakten, MOBY-stiftelsen, Helsesykepleierne i Fana/Yttrebygda, FAU-ledere fra de 9 ungdomsskolene i bydelen og Reidar Dale fra Korus kunne fortelle om hverdagen til ungdommen i Bergen Sør.

Avslutningsvis gikk Kjersti Gautestad Norheim, Sokneprest i Birkeland sokn, ut på gulvet og oppsummerte med å komme med noen råd. Der det aller viktigste er «La ungdommen vite at de alltid kan komme hjem, og at de uansett er elsket»

Kjersti Gautestad Norheim
Kjersti Gautestad Norheim

Hvorfor Fana IL valgte å rydde plass til disse fire møtene kan du lese mer om her

Tekst og foto: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere