Skøyteløperne våre har vært i Inzell

Startskuddet har gått

Se hva de fire på forbundslaget sier etter samlingen

Selv om været ikke tilsier at vinteren er på vei, så kan skøyteløperne bekrefte det. Fana IL skøyter har vært på høstferiesamling i Stavanger, mens eliteløperne har vært i Tyskland, nærmere bestemt Inzell. Kunstisbanen på Slåtthaug er ikke så mye å skryte av, men den har vært med på å oppfostre ekstremt mange gode skøyteløpere! På sesongens forbundslag har vi fire løpere som kommer fra Fana IL. Julie Nistad Samsonsen, Sigurd Henriksen, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Holmefjord Lorentzen. Alle fire har nå gått sine første løp og vi har snakket med dem om dette.

Ingen ting å si på været, nei
Ingen ting å si på været, nei

Sigurd Henriksen er kanskje litt ukjent for flere, men mange har nok hørt etternavnet i skøytesammenheng. Sigurd er broren til Sindre Henriksen, som har vært toppløper lenge, men som valgte å legge opp for et år siden. Sigurd har for alvor tatt over stafettpinnen og i januar ble han junior verdensmester på 5.000m og han har allerede vist at han blir farlig til vinteren også.

Under helgens 5.000m gikk han et fantastisk jevnt løp og ente opp med tiden 6.27.01. Med det kapret han førsteplassen et drøyt halvsekund foran lagkameraten og kanskje et av forbildene sine, Sverre Lunde Pedersen. «Jeg er veldig godt fornøyd med løpene i Inzell. På 5000m løsnet det både teknisk og fysisk for meg. Det er deilig å kjenne at jeg treffer med det jeg har trent på i høst, og at formen begynner å løsne inn mot NM og resten av sesongen» sa en optimistisk gutt som ikke har fylt 18 år en gang!

NM enkeltdistanser går av stabelen 28-30. oktober i Vikingskipet på Hamar. I tillegg til at Norgesmestere skal kåres, skal også sesongen Worldcup team tas ut. Det er derfor viktig å være i form til denne helgen, da det skal kjempes om gjeve plasser for å få gå de ulike distansene internasjonalt. Sigurd debuterte i senior worldcup i fjor, da han fikk gå 10.000m i Stavanger, men klaffer det under NM kan han fort bli etablert på sesongens landslag.

Restitusjon, kalles det
Restitusjon, kalles det

En som for lengst er etablert på landslaget, og har gått mange worldcup løp er Sverre. Vi husker den tragiske ulykken han var ute for i mai 2021, og hvordan han på mirakuløst vis klarte å komme tilbake og ta OL gull i lagtempo ni måneder senere! Han har heldigvis hatt en «normal» oppkjøring til denne sesongen, men han er ikke helt i toppform enda. «Jeg gikk 5000m og 1500m og løpene viser at jeg fortsatt har en jobb å gjøre for å komme tilbake i toppen. Jeg hadde håpet på litt bedre tider, men samtidig er jeg klar over nivået mitt for øyeblikket og motivert for å ta fatt på jobben videre. Sesongen er lang og hovedmålet mitt er VM enkeltdistanser i Thialf, Heerenveen». Vi er ikke i tvil om at Sverre vil komme i bedre og bedre form gjennom sesongen og at pallplassene er innenfor rekkevidde i mars!

I likhet med Sverre, er Håvard en veteran på forbundsgruppen og de to er de desidert eldste blant gutta. «Pappaene» har vært med i en årrekke og de trenger nok bare litt tid for å få i gang maskineriet. Håvard er OK fornøyd med løpene sine, og gikk for første gang på fire år en 1500meter. «500meteren første helgen er jeg greit fornøyd med. Litt treig åpning, men runden var god. 500meteren andre helgen, så prøvde jeg å gå dypere, men det resulterte i lav overkropp og høy rumpe slik at skyvene gikk bakover. Første 1000meteren var grei på tråe forholdt og tiden var OK også sammenlignet med de nederlandske løperne. Under 1000m andre helgen, så hadde jeg flere stort feilskjær i andre svingen som resulterte i at jeg mistet mye fart, men sett bort ifra det er jeg fornøyd med løpet.  1500m var også grei, men jeg bygde ikke nok fart i starten. Jeg har trent litt mer rettet mot 1000meter i år og føler at jeg har en bedre «stayer».

Snart klar for isen
Snart klar for isen

Julie Nistad Samsonsen måtte operere begge knærne i vår, og ble med det rullestolbruker en liten periode og har stått ovenfor en lang opptreningsfase! Du kan lese mer om Julie og skaden her: Julie Samsonsen - Fanavarden. Hun er enda ikke i normal trening, men overrasket stort med et godt resultat på 500 meteren hun gikk i Inzell. «Ettersom jeg er i opptrening etter kneoperasjonen jeg hadde i vår, bestemte jeg meg ikke før et par dager før at jeg skulle gå 500. Jeg tok noen få starter på trening som var ganske vonde, så derfor hadde jeg en plan om å gå rolig ut fra sart, og ha lave forventninger til meg selv. Etter en veldig kontrollert 100m på 11.4, som er 8 tiendeler bak det jeg gjør på en god dag, klarte jeg å gå en overraskende god runde på 28,5. Det var en stor og gledelig overraskelse etter en lang opptreningsperiode. En sluttid på 40.05 er ikke en tid jeg vanligvis ville vært fornøyd med, men etter en treig 100m på årets første løp, syntes jeg det var en opptur!»

Det blir veldig spennende å følge med disse fire løperne, samt alle andre i Fana IL skøyter på isen denne vinteren! Worldcupen starter på «hjemmebane» i Stavanger 11-13. november, så vi oppfordrer alle som har muligheten til å reise dit for å heie løperne våre frem :D

Vi ønsker dere alle masse lykke til med sesongen!

Tekst: Hege Bøkko

Inzell
Inzell

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere